Når svenske feminister lystrer islamister

Nima Zamani. Jurist og vært på Radio24syv

Min mormor bor i Iran. Hun er muslim. Og hun har besøgt Mekka.

Hun har også besøgt os i Danmark, hvor jeg husker, at hun for første gang mærkede friheden og retten til at være kvinde.

Hun var på besøg i tre måneder. Efter noget tid gik hun rundt på torvet i Silkeborg uden tørklæde og shoppede med min mor. Hun benyttede sig af det frie valg til at slå sit grå, kraftfulde hår ud. Det gjorde ikke hendes tro på Gud mindre, og det gjorde ikke hendes besøg til Mekka mindre vigtigt.

Det beviste blot, at man, i en fri verden, kan være muslim på mange måder. Et privilegium, der ikke findes i Iran, hvor hun har levet hele sit liv, og hvor man har et totalitært styre, der i værste fald straffer manglende tørklæde med piskeslag. Et privilegium, som hele den unge generation i Iran ville dø for, men som den svenske regering gerne sælger ud af for en handelsaftale eller to.

Den svenske handelsminister, og feminist, Ann Linde, var sammen med en række andre regeringsfolk i Iran for at handle i sidste uge.

Samtlige svenske kvinder var iklædt tørklæde til mødet med den iranske præsident.

Til fordel for en handelsaftale, respekterede feministen Linde Irans menneskerettighedskrænkende og kvindeundertrykkende tørklæde-lovgivning. Jeg har forståelse for, at man ikke tør bryde loven i en religiøst fanatisk diktaturstat, men så må man blive hjemme. Især, når man, som den svenske regering, har proklameret, at man vil føre en feministisk udenrigspolitik.

D. 3. februar gjorde den svenske bistandsminister, Isabella Lövin, grin med Donald Trumps mandsdominerende stil. Ugen efter er den svenske handelsminister, Ann Linde, på statsbesøg i Iran, hvor hun bliver fotograferet med præsident Rouhani. På billedet ser Rouhani glad ud. Det er forståeligt. Han er glad for, at de svenske kvinder er på besøg og respekterer hans totalitære og sexistiske lovgivning.

De svenske kvinder ser til gengæld bedrøvede ud. Ja, de ligner nogen, der lige er blevet taget på fersk gerning for hykleri.

Sammen med Margot Wallström er Lövin og Linde ansvarlige for at føre det, de så smukt kalder for verdens første feministiske regering. En regering, der skal føre en feministisk udenrigspolitik, hvor ligestilling og kvindens ret over egen krop er det helt centrale.

Når man beslutter sig for at promovere sin regering med noget så nobelt og vigtigt som en feministisk udenrigspolitik, skal man også nægte at handle med islamistiske kvindeundertrykkere. Er det virkelig for meget at forvente, at man ikke laver handelsaftaler, hvis det indebærer, at man skal underlægge sig en mysoginistisk tørklædetvang?

Jeg ville heller ikke handle hos min lokale købmand, hvis han var racist, og jeg skulle respektere hans holdninger, når jeg var i hans butik.

Lad os håbe, at kvinderettigheder en dag bliver vigtigere end handelsaftaler. Så min mormor, og alle andre kvinder i samme situation, kan få lov til at leve og tro som de vil.

1 af 2 
2 af 2 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
21 kommentarer
Vis kommentarer