Da Berlingske trykte rygter og blev til Se & Hør

'Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, forsvarede og ligefrem pralede med nederdrægtig og doven journalistik,' skriver Nima Zamani, der synes chefredaktøren skulle læse op på sine løfter til læserne. Foto: Søren Bidstrup
'Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, forsvarede og ligefrem pralede med nederdrægtig og doven journalistik,' skriver Nima Zamani, der synes chefredaktøren skulle læse op på sine løfter til læserne. Foto: Søren Bidstrup
Følg Opinionen

Nima Zamani. Jurist og vært på Den Uafhængige

Hvis man er journalist på et sladderblad, er det måske normen, at man laver historier ved at konfrontere kilder med anonyme rygter.

Men det er ikke normen på Berlingske. Rettere sagt, var det ikke normen på Berlingske - indtil ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, forsvarede og ligefrem pralede med nederdrægtig og doven journalistik:

'Berlingske er nået længere end nogen anden journalist i denne mærkelige sag.'

Det passer ikke. Berlingske dummede sig til gengæld mere end nogen anden journalist i denne mærkelige sag.

Sagen drejer sig om Jeppe Brixvold, der blev fyret som rektor på Forfatterskolen. Årsagen var, ifølge Berlingske, metoo-rygter.

Berlingske forsøgte herefter at researche sig frem til en mere konkret fyringsårsag. Det lykkedes ikke. Men muligheden for at være first-mover på en metoo-afsløring var tilsyneladende for fristende til at droppe historien og dermed overholde journalistikkens grundlæggende etiske regler.

I bedste Se & Hør-stil blev Jeppe Brixvold kontaktet af Berlingske, der konfronterede ham med anonyme og rygtebaserede anklager om seksuelle krænkelser:

'Vi har talt med en række kilder over de senere dage, der bl.a. fortæller, at du har drukket for meget og seksuelt krænket elever?'

Jeppe Brixvold havde med andre ord – i en sag om grove og potentielt vedhængende personanklager – ikke mulighed for at forsvare sig. Det er i sagens natur svært, når man ikke ved, hvem og hvad man forsvarer sig mod.

Berlingske afviser dog stadig det problematiske ved denne fremgangsmåde, fordi Brixvold var tilfreds og indforstået med præmissen om at svare på de anonyme rygter. Men hvad skulle Brixvold ellers have gjort?

Hvad ville du, kære læser, have gjort, hvis en journalist konfronterede dig med rygtebaserede anklager om seksuelle krænkelser? Man fremstår jo ikke lige frem mindre skyldig, hvis man siger 'Ingen kommentar'.

Brixvold blev offer for journalistisk dovenskab eller utilstrækkelighed – måske begge dele.

Det lykkedes ikke for Berlingske at researche sig frem til konkrete anklager. Det oplagte ville således være at erkende det journalistiske nederlag og droppe historien. I stedet valgte Berlingske at bringe historien ved at få - en allerede udsat mand - til at gå på kompromis med sine rettigheder som kilde.

Det skriger jo til himlen, når rettighederne netop har til formål at give de små og magtesløse kilder en minimumsbeskyttelse overfor de store og magtfulde medier.

Det er essentielt for dansk journalistiks troværdighed og kvalitet, at Berlingske tager ansvar og siger undskyld for deres skandaløse fremgangsmåde. Ellers kan det i værste fald resultere i en normalisering af graverjournalister, der hviler på laurbærrene, fordi rygter er nok til at konfrontere kilder med anklager om eventuelt begåede forbrydelser.

Afslutningsvist vil jeg anbefale Berlingskes ansvarlige redaktører og journalister at læse op på mediets egne proklamerede principper og værdier:

'Journalistikken i de artikler, som produceres i Berlingske Media, skal være kritisk, fordomsfri og fair (…) Artiklers vinkling og rubrikker skal have dækning i research og dokumentation. Artikler må ikke strammes for at gøre dem mere interessante eller slagkraftige.'

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
4 kommentarer
Vis kommentarer
Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind