'Det kommer til at koste os dyrt'

'Smittetallene kan aflæses nu og her. Den mentale sundhed kan ikke aflæses nu og her,' skriver Nima Zamani.
'Smittetallene kan aflæses nu og her. Den mentale sundhed kan ikke aflæses nu og her,' skriver Nima Zamani.

Nima Zamani. Jurist og vært på Den Uafhængige

Den socialdemokratiske regering har, med en samarbejdsvillig og autoritetstro befolkning, gjort en ihærdig indsats for at holde corona-smittetrykket nede på et håndterbart niveau. Og vi skal naturligvis fortsat være samarbejdsvillige og autoritetstro.

Men det lader til, at regeringen, i en pærevælling af pressemøder og presserådgivere, har glemt, at mennesker kan føle og tænke. Den mentale sundhed prioriteres ikke. Mennesker er blevet til (smitte)tal.

Et eksempel på dette er regeringens nylige, ulovlige instrukser om at aflive alle danske mink af hensyn til folkesundheden. Men folkesundhed er ikke nødvendigvis bare et lavt smittetal. Folkesundhed indebærer som sagt både den fysiske og psykiske sundhed. Sidstnævnte blev der set helt og aldeles bort fra, da Mette Frederiksen prompte beordrede alle mink aflivet, frem for at undersøge muligheden for, at man kunne beholde nogle få raske og således avle igen på den anden side af pandemien.

Generationer af menneskers livsværker og en hel branche blev destrueret på blot få dage. Mennesker med hus, familie og børn bliver arbejdsløse og gældsat med ingen umiddelbar udsigt til en fremtid med indtjeningsmuligheder.

Et andet eksempel på, at danskerne er blevet til blotte smittetal, er regeringens generelle måde at adressere corona-situationen til befolkningen.

Man må gerne gå i biografen. Man må gerne holde fest for ti personer. Man må gerne tage ud og spise. Man må gerne tage til koncerter. Man må gerne gå i teatret.

Men siden pressemødet d. 11. marts har regeringen mere eller mindre sat et enslydende advarselsbånd på. Båndet lyder, at du bør holde afstand, blive hjemme, se så få mennesker som overhovedet muligt og som maksimum købe take away. Ikke en eneste gang har man hørt regeringen sige, at en gåtur, lidt hygge eller morskab ville være sundt for kæresteparrene, børnene eller de ensomme.

Jeg underkender ingenlunde, at det har været og stadig i høj grad er nødvendigt at lytte til regeringens og sundhedsstyrelsens anvisninger. Jeg underkender ej heller behovet for at standse smitten.

Corona-epidemien ser dog foreløbigt ud til at herske på ubestemt tid. Og pludselige radikale forandringer, der indebærer, at mennesket, som jo er et socialt væsen, skal begrænse sin sociale adfærd, har mentale konsekvenser. Pludselige radikale forandringer, der utaknemmeligt og ubarmhjertigt er svære at se en ende på, kan have katastrofale konsekvenser.

Derfor skal regeringen - hvis den vil undgå at stå tilbage med en psykisk hærget og dermed omkostningsfuld og besværlig befolkning - til at ændre retorikken omkring corona-situationen.

Det er samfundssind at passe på hinanden, så vi ikke smitter hinanden. Men det er ligeledes samfundssind at passe på hinandens sind.

Man skal ikke have dårlig samvittighed, hvis man tager i biografen eller til koncert med sin kæreste eller ven. Man skal heller ikke have dårlig samvittighed, hvis man holder en fest for ni af sine venner. Dét må man gerne. Man må også tage ud og spise. Vi holder ikke dele af samfundet og kulturen åben for, at du skal have det skidt med at benytte dig af det og more dig imens.

Smittetallene kan aflæses nu og her. Den mentale sundhed kan ikke aflæses nu og her. Den giver sig ikke til kende gennem en podning. Den gemmer sig. Og pludseligt kan den ses i forfald. Depressioner og angst, der resulterer i arbejdsløshed og insolvens. Eller arbejdsløshed og insolvens, der resulterer i depressioner og angst. Det kommer til at koste os dyrt - både materielt og mentalt.

Den materielle del forsøger regeringen at tage sig af. Den mentale del må vi tilsyneladende selv opfordre hinanden til at tage os af.

Yderligere smittespredning er muligvis forhindret. Dagens smittetal på avisernes forsider ser også nogenlunde intakt ud. Men regeringen har ikke tænkt på befolkningens psykolog-regning, der skal betales i kølvandet på pandemien.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
15 kommentarer
Vis kommentarer