Fængselsdømte går fri

'Hvad skal vi med et straffesystem, når straffesystemet i flere og flere tilfælde reelt er sat ud af spil,' spørger Nima Zamani. POLFOTO
'Hvad skal vi med et straffesystem, når straffesystemet i flere og flere tilfælde reelt er sat ud af spil,' spørger Nima Zamani. POLFOTO

Nima Zamani. Jurist og vært på Den Uafhængige

Hvad skal vi med et straffesystem, når straffesystemet i flere og flere tilfælde reelt er sat ud af spil?

Ifølge en rapport udgivet i 2005, af det danske fængselsforbund, venter dømte danskere i mere end et år på at afsone deres straf.

I 2014 var der ikke nogen ændring i disse yderst kritiske tal. Og i dag beretter den ene forsvarsadvokat efter den anden om, at deres klienter skal vente nærmest uendeligt længe på at afsone deres straf, fordi der ikke er plads i landets fængsler.

Problemet er med andre ord ikke blevet mindre. Man kan simpelthen ikke få lov til at tage sin straf.

Ja, man skulle næsten tro, at det var køen til den nye forlystelse i Tivoli, siden man skal stille sig i decideret kø for at få lov til at blive frihedsberøvet.

I mange tilfælde betyder det, at den kriminalitetsdømte helt slipper for at afsone, fordi man retssikkerhedsmæssigt ikke kan byde et menneske, der venter i længere tid, end fængselsstraffen ville udgøre, på at begynde afsoning.

Eksempelvis fik 19-årige Silas Lund en brækket næse, hjernerystelse og tandskader efter et overfald i marts måned 2018. Der gik over 500 dage fra anmeldelsen til dommen i Københavns Byret, hvor den tiltalte mand endda erkendte sig skyldig. Men på grund af den lange ventetid på halvandet år slap voldsmanden for at afsone sin straf og betale erstatning til offeret.

Det er mildest talt utroligt, at vi, i retsstaten Danmark, har haft dette problem siden 2005. Det vidner om ansvarsfralæggende, handlingslammede og tilsyneladende inkompetente folketingspolitikere, når de i minimum 16 år ikke har formået at løse et problem, som begge politiske blokke unægteligt er enige om at skulle løse.

Blå blok går ind for hårdere straffe, hvorfor de åbenlyst må have en interesse i, at kriminelle ikke bør kunne undgå fængselsstraf i et helt år efter dommen - eller i værste fald helt slippe for fængselsstraf.

Rød blok går ind for resocialisering, hvorfor de åbenlyst har en interesse i, at kriminelle kommer i fængsel umiddelbart efter dommen, så de kan komme ud på den anden side og bidrage til samfundet.

Begge fløje burde i øvrigt udvise respekt for de ofre, der siden 2005 har måttet være vidne til at kunne møde deres gerningsmænd på gaden i over et år efter forbrydelsen.

Det må ganske enkelt få ofrene til helt at miste troen på systemet og dermed vores politikere.

Gang på gang hører vi de forskellige siddende justitsministre samt retsordførere fra alle partier sige, at der selvfølgelig skal postes flere penge i retssystemet og fængslerne. Men det er tomme ord, og det har det efterhånden været i mere end 16 år.

Det er en skandale, der ikke opfordrer til andet, end at både forbrydere og forbryderens offer ikke kan have andet end hånlig latter tilovers for straffesystemet, der ellers netop er til for forbryderen og forbryderens offer.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
92 kommentarer
Vis kommentarer