'Gift ved første blik' er sin egen værste fjende

De fleste af deltagerne vil gerne hinanden som par, men tilkendegiver nærmest i kor, at det er alt for hårdt med alle de kameraer, skriver Nima Zamani. Foto: DR
De fleste af deltagerne vil gerne hinanden som par, men tilkendegiver nærmest i kor, at det er alt for hårdt med alle de kameraer, skriver Nima Zamani. Foto: DR

Nima Zamani. Jurist og vært på Radio24syv

Jeg har altid syntes, at deltagerne fra 'Gift ved første blik' ikke passede til Reality Awards blandt de gakkede og halvnøgne deltagere fra 'Paradise Hotel', 'Ex on the Beach', 'Divaer i Junglen' og 'Love Island'.

Jeg ville egentlig også til enhver tid argumentere for, at 'Gift ved første blik' er et mere seriøst reality-format.

Deltagerne tilmelder sig ikke bare for at drikke sig ned og knalde. De melder sig for at finde kærligheden. Og programmet bryster sig også af at hjælpe deltagerne med netop dette.

Men jeg synes efterhånden, det går igen, at programmet spænder ben for sit eget formål. De fleste af deltagerne vil gerne hinanden som par, men tilkendegiver nærmest i kor, at det er alt for hårdt med alle de kameraer.

Personligt tog det lang tid for mig at vænne sig til at være på tv. Eller bare i radioen. Og her taler vi oftest blot om politiske debatter. Tænk, hvis jeg, både på godt og ondt, skulle åbne følelsesmæssigt op over for ét andet menneske, mens jeg:

  • konstant skulle filme mig selv.
  • konstant havde en kameramand i røven.
  • vidste, at hele Danmark på et eller andet tidspunkt ville se med.

Jeg ville være endnu mere genert. Jeg ville ikke kunne koncentrere mig om mine følelser. Jeg ville undgå enhver parforholds-agtig konflikt.

I begyndelsen af et forhold eller en forelskelse er det allermest angstprovokerende at vise sit helt private jeg over for sin partner. Altså én person. Læg derefter til, at det hele bliver dokumenteret. Det bliver debatteret. Der bliver skrevet klummer som denne om det. Sladderbladene gør det til genstand for skarpvinkling. Og rygtejournalistik.

Jeg ville begrænse mig selv. Jeg ville blive udmattet efter én dag - uanset hvor nem og vidunderlig min partner var. Selv terapeuterne i programmet berører kameraerne og privatlivs-eksponeringen som det overskyggende problem.

Hvad er der så tilbage, når et tv-program, der foregiver at hjælpe deltagerne med at finde 'den eneste ene', er sin egen værste fjende? Underholdning. Intet mere.

Og vupti, så er programmer som 'Paradise Hotel' og 'Ex on the Beach' pludselig mere hæderlige og mere ærlige. Disse programmer foregiver ikke at være andet end de rent faktisk er. Nemlig underholdning på andres bekostning. ‘Gift ved første blik’ er præcis det samme. Men for skatteydernes penge. Forklædt som public service.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
11 kommentarer
Vis kommentarer