'Hæng ikke børn ud på Facebook, Ali'

Hussain Ali fotograferet foran Københavns byret, hvor han vidnede mod LTF, burde vide bedre end at viderebringe billeder af børn på de sociale medier, påpeger Nima Zamani.   Foto: Jonas Olufson
Hussain Ali fotograferet foran Københavns byret, hvor han vidnede mod LTF, burde vide bedre end at viderebringe billeder af børn på de sociale medier, påpeger Nima Zamani. Foto: Jonas Olufson

Nima Zamani. Jurist og vært på Den Uafhængige

Kære Hussain Ali - byrådskandidat, Konservative Folkeparti:

Vi har alle sammen et ansvar for, at sociale medier ikke bliver genstand for at udskamme børn. Du har forsømt dit. Det har dem, der har delt din video også.

Din knap tre minutter lange video af nogle utilpassede indvandrerdrenge har i skrivende stund over 3000 likes og kommentarer og 200.000 visninger.

Det er ikke bare et problem, det er også ulovligt.

Du slår mig som en mand med konservative værdier, der ikke har til hensigt at gøre nogen fortræd. Jeg er ligeledes sikker på, at det ikke var din intention at gøre nogen fortræd, da du delte optagelsen af disse drenge - navnlig ét barn under 15 år - der overfusede dig med trusler og forfærdelige gloser om dig og din familie.

Jeg er helt enig i, at det er et slående og møg ubehageligt eksempel på forfejlet integration i dens værste form. Den slags opførsel hører ikke hjemme i Danmark. Og det er godt, at du lægger videoen offentligt ud til dine 17.000 følgere på Facebook. Problemet har offentlighedens interesse. Det lader jo unægteligt til, at ingen tager ansvar for disse truende og utilpassede indvandrerdrenge?

Men du bevæger dig på den forkerte side af loven, når du ikke slører barnets ansigt. Og dét er der altså en moralsk grund til. Uanset hvor svinagtigt et barn opfører sig overfor dig i det offentlige rum, er løsningen ikke at sende børn til offentlig udskamning på Facebook.

Du må gerne filme mennesker, der som sådan figurerer i det offentlige rum. Men du må ikke filme fokuseret og længe på et barn og dele det usløret uden forældrenes viden og samtykke.

Heller ikke selvom barnet truer og besudler dig. End ikke hvis barnet forsøgte at myrde dig. Da ville det til gengæld være relevant, at du sendte det til politiet.

Årsagen er principiel: Det er et barn, og børn nyder - uanset den vanvittige opførsel - en større digital beskyttelse på internettet, der jo som bekendt aldrig glemmer.

Nogle ting står som principper, og kendetegnet ved dette princip er, at man ikke deler video-materiale med andre forældres genkendelige børn. Det kan ikke gradbøjes i forhold til, hvor slemt det pågældende barn har opført sig. Det er et princip, der ene og alene knytter sig til, at der er tale om børn. Længere er den ikke.

Du - og i øvrigt alle andre, der har delt den - bør således slette videoen.

'Med lov skal man land bygge', står på dit profilbillede, hvor du figurerer foran Københavns Byret. Det forekommer mildt sagt en smule ironisk, at du så lige nedenunder krænker børns lovfæstede og udvidede rettigheder på internettet.

I videoen siger du gentagende gange til barnet, at du er dobbelt så stor som ham. Netop. Du er dobbelt så stor som ham. Læg dertil, at du er byrådskandidat. Opfør dig gerne derefter.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
178 kommentarer
Vis kommentarer