Nej, samtykkelov fører ikke nødvendigvis til flere voldtægtsdomme

TV2's nylige dokumentar om voldtægtssagen mellem Kirstine Holst (billedet) og Jon Kiellberg har sat fokus på en ny samtykkelov, der angiveligt skulle få flere dømt. Men ikke nødvendigvis, skriver Nima Zamani, der mener, at Holst og hendes støtter har haft gang i en folkedomstolsvendetta mod Kiellberg. Foto: Tim Kildeborg Jensen
TV2's nylige dokumentar om voldtægtssagen mellem Kirstine Holst (billedet) og Jon Kiellberg har sat fokus på en ny samtykkelov, der angiveligt skulle få flere dømt. Men ikke nødvendigvis, skriver Nima Zamani, der mener, at Holst og hendes støtter har haft gang i en folkedomstolsvendetta mod Kiellberg. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Nima Zamani. Jurist og tidl. vært på Radio24syv

TV2's nylige dokumentar om voldtægtssagen mellem Kirstine Holst og Jon Kiellberg har endnu engang sat gang i debatten om behovet for en samtykkelov.

Jeg har tidligere skrevet om det usmagelige og uredelige i, at Kirstine Holst - med støtte fra Amnesty, chefredaktør Anne Grethe Felter Rasmussen og kommunikationsrådgiver Rulle Grabow - forsøgte at karaktermyrde en mand, der blev klokkeklart frifundet af landets dømmende magt

Men i nærværende fremstilling vil jeg fokusere på, hvorvidt en samtykkelov kunne have medført, at Jon Kiellberg rent faktisk var blevet dømt hos landets officielle domstole, i stedet for Kirstine Holsts personligt skabte folkedomstol, hvor afkommet blev at udsætte en frikendt mand for en offentlig gabestok.

Der er både negative og positive konsekvenser ved en samtykkelov.

På den positive side vil en samtykkelov sende et signal om, at man i endnu højere grad skal tænke sig om og sikre, at samlejet foregår frivilligt for begge parter.

Det er utvivlsomt et vigtigt og nødvendigt signal at sende.

På den negative side risikerer vi at dømme mennesker som Jon Kiellberg uden egentlige beviser.

Det ville naturligvis være befriende for Kirstine Holst, hvis personlige opfattelse jo er, at hun blev voldtaget. Men det ville være en kedelig dag for retssikkerheden i vores retssamfund.

Udover Kirstine Holst påstand om at være blevet voldtaget - og begge parters enighed om, at der ikke blev sagt ‘ja’ - var der intet andet, der indikerede, at en voldtægt skulle have fundet sted i den givne situation.

Jeg anfægter ikke Kirstine Holsts virkelighed. Jeg anfægter heller ikke Jon Kiellbergs virkelighed. Jeg var ikke til stede. Jeg vurderer blot, at det på så spinkelt grundlag, skyldig eller ej, ville være både uhensigtsmæssigt og uretfærdigt at dømme og smide folk i fængsel.

Men Straffelovrådet vurderer, at Jon Kiellberg med en samtykkelov ville kunne dømmes, fordi Kirstine Holst ikke sagde 'ja' forud for samlejet. Som jurist med speciale i dansk voldtægtslovning mener jeg, at Straffelovrådet har sovet i timen.

En samtykkelov forudsætter ikke, at man spørger om lov og et ‘ja’. Samtykke kan være givet allerede, idet man lægger sig i sengen sammen, tager tøjet af i fællesskab eller kigger hinanden i øjnene.

Sådan fungerer samtykkeloven i både Sverige og England, som er foregangslande, når vi taler om indførelsen af en samtykkeregel i voldtægtsparagraffen.

Det er forfejlet at tro, at en samtykkeregel nødvendigvis vil føre til større opklaring af voldtægtssager. En samtykkeregel vil ikke fremskaffe flere beviser, og man kan som bekendt i et retssamfund ikke dømme borgere for en gerning, der ikke er bevist.

Man kan til gengæld sende et signal til mænd om, at man forud for samleje bør spørge udtrykkeligt om lov. Det er, af hensyn til hinandens personlige grænser, et vigtigt og nødvendigt signal at sende.

Det er øjensynligt også et vigtigt signal at sende til mænd, der efter et samleje gerne vil undgå at blive genstand for Anne Grethe Felter Rasmussen, Rulle Grabow og Kirstine Holsts folkedomstolsvendetta, der jo var et klart udtryk for, at disse kvinder følte sig hævet over loven og basale menneskerettigheder;

At man er uskyldig til det modsatte er bevist.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
83 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen