Regeringen opfører sig som rockere

Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup vil smide folk i fængsel for at stjæle håndsprit. 'Historisk set er en firedobling af straffen et udtryk for, at man ikke har styr på noget som helst,' skriver Nima Zamani. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup vil smide folk i fængsel for at stjæle håndsprit. 'Historisk set er en firedobling af straffen et udtryk for, at man ikke har styr på noget som helst,' skriver Nima Zamani. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Nima Zamani. Jurist og tidl. vært på Radio24syv

Jeg er ikke glad for i disse tider at sætte offentligt spørgsmålstegn ved regeringens ageren. Vi befinder os i en undtagelseslignende tilstand, hvor myndighederne umiddelbart skal have lov til at gøre deres nødvendige arbejde i fred og ro.

Omvendt er der ingen kære mor.

Hvis man har valgt at gå i regering, har man også indvilget i at være dem, der redder nationen i krisetider. Og her er regeringens mest fornemme opgave, at folkestemningen ikke vender sig, hvorefter magthaverne bliver vores modstandere i stedet for medarbejdere.

Med forslaget om at firedoble straffen for svindel med hjælpepakker - og smide borgere, der stjæler en enkelt flaske håndsprit i fængsel - har regeringen nu direkte kurs mod kaos.

Det bliver jeg, som demokrat i en retsstat, nødt til at gøre opmærksom på.

Historisk set er en firedobling af straffen et udtryk for, at man ikke har styr på noget som helst. At der på området, hvor straffen firedobles, er mere eller mindre frit slag for forbrydelser, der aldrig bliver opdaget.

Vi så samme forslag i 2005. Her var firedobling af straffene møntet på piratkopiering. Altså et område, hvor man havde nærmest umuligt ved at efterforske, bevise og dømme. Man endte således med et komplet virkningsløst og dermed symbolsk forslag om at hæve straffen til noget, der kun burde høre et diktatur til.

Vi så også samme forslag for et par år siden, hvor firedobling af straffene var møntet på hævnporno. Altså igen et område, hvor retssystemet ingen jordisk chance havde for at følge med, og hvor en nærmest ubetydelig brøkdel af tusinde sigtelser førte til reelle tiltaler og dermed retssager med mulighed for endelig dom og retfærdighed.

Regeringen afslører med andre ord, at man i så fald også er på total bar bund og ingen mulighed har for at gribe ind over for svindel med hjælpepakkerne. De pakker, der lige nu skal hjælpe danske virksomheder med at overleve.

Man afslører, at man ikke har flere værktøjer i værktøjskassen.

Det svarer til at udføre sit arbejde så elendigt, at alle andre skal mistænkes for at være potentielle skyldige svindlere - indtil det modsatte er bevist.

På den ene side foregiver regeringen at ville hjælpe de danske virksomheder. På den anden side afslører de, at de ingen tillid har til virksomhederne.

På den ene side vil de gerne hjælpe virksomhederne med økonomisk overlevelse. På den anden side skærer de - med firedobbelt fængselsstraf - struben over på virksomhederne, hvis det skulle vise sig, at der er grovere fejl i regnskabet.

Jeg forstår sagtens, hvis en virksomhedsejer, der ellers holder sig på den rigtige side af loven, ikke tør søge om penge fra hjælpepakken. Det svarer jo groft sagt til at have penge i klemme hos rockerne.

Regeringen bør vende blikket ind ad.

Det bør ikke gå ud over den almindelige erhvervsdrivendes retssikkerhed, at myndighederne sov i timen i 25 år, hvor Britta Nielsen hævede 117 millioner kroner ud af et skandalesystem.

Det bør heller ikke gå ud over den almindelige erhvervsdrivendes retssikkerhed, at der i løbet af blot fem år mangler 80 milliarder kroner hos skat - igen på grund af et skandalesystem.

Det giver mening, at man, midt i en epidemi, foretager drastiske handlinger over for borgerne for at undgå yderligere smitte. Det giver mening, at man gør noget drastisk for at opretholde sundhedssystemet og dermed sikre danskernes helbred. Det skal vi være lykkelige for.

Men man er som magthaver officielt gået for langt, når man, forud for den uventede corona-krise, har udført så amatøragtigt et arbejde, at få personers storsvindleri nu skal danne grundlag for at gøre alle hæderlige og hårdtarbejdende virksomhedsejere til potentielle forbrydere, der skal trues med firedobbelt straf.

I krisetider kan man meget nemt blive hyldet som national helt. Men man kan lige så nemt blive dømt som skurk.

Det kan regeringen være stærkt på vej imod, når den på den ene side opfordrer danskerne til at stå sammen som nation, men på den anden side - grundet egen uduelighed - ikke har tillid til danskerne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
221 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen