Annonce:
Annonce:

For 6 år siden hadede JEG en befolkningsgruppe

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Annonce:
Følg Opinionen

Özlem Sara Cekic. Foredragsholder, samfundsdebattør og tidligere folketingsmedlem. Skriver om værdipolitik, social og sundhedspolitik.

I går modtog jeg ’Le Petits sociale ærespris’ for mit arbejde for at bygge bro mellem befolkningsgrupper for at forebygge had og fremme dialogen.

Men jeg må blank indrømme, at jeg for seks år siden ikke var brobygger, men mere én, der selv hadede og dæmoniserede befolkningsgrupper.

Det hele startede i 2009, hvor jeg blev chikaneret af en nynazist gennem otte måneder. En dag spurgte min søn mig: 'Mor, hvorfor hader han dig så meget, når han slet ikke kender dig?'

Jeg svarede, at det var fordi nogle mennesker bare er dumme. Men da jeg senere talte med min ven, fotografen Jacob Holdt, synes han, at det svar var noget vrøvl.

Annonce:

Han mente, at jeg også selv var racist og var dømmende over for folk på den yderste højrefløj, ligeså meget som de var dømmende over for muslimer. Han foreslog, at jeg opsøgte de personer for at finde et bedre svar på min søns spørgsmål.

Først afviste jeg tanken - det var alt for farligt - jeg kunne blive slået ihjel!

Men Jacob mente, jeg ikke skulle være bange: 'De slår ingen folketingsmedlemmer ihjel,' sagde han.

Og så tilføjede han med et skævt smil: 'Og hvis de nu gør det, bliver du martyr. Så det er kun en win-win situation for dig'.

Jeg havde ingen ønsker om at blive martyr, og jeg var stadig bange, men jeg kunne ikke få ideen ud af mit hoved. Efter nogle dage besluttede jeg mig: Jeg ville finde ud af, hvorfor nogle mennesker hader mig. Jeg begyndte at kontakte nogle af dem, der havde skrevet til mig, og i de seneste seks år har jeg opsøgt utallige mange mennesker og talt med dem, tit over noget morgenmad eller en shawarma og næsten altid over en kop dialogkaffe.

Jeg er blevet overrasket over, hvor meget jeg har haft til fælles med de mennesker, og hvor meget jeg selv har haft fordomme og had mod andre befolkningsgrupper.

Annonce:

Som barn hadede jeg for eksempel en kort periode jøder, især da jeg så billeder af dræbte palæstinensiske børn. Som teenager gik jeg med tørklæde, og en dag spyttede en ung fyr på mig. Jeg hadede ham og alle andre danskere ’som ham’.

I slutningen af 1990’erne var kampen mellem tyrkerne og kurderne intensiveret. Jeg skammede mig over at være en assimileret kurder, der ikke var i stand til at snakke kurdisk, og jeg hadede de nationalistiske tyrkere. Men mit had til jøder, tyrkere og danskere forsvandt meget hurtigt, da jeg fik jødiske, tyrkiske og danske venner. Og det gik op for mig, at man ikke kunne sætte alle i én bås.

Annonce:

Langt ind i mit voksenliv hadede jeg racisterne. Dem, der kaldte mig for terrorist, perker og fundamentalist. Men nu har jeg i seks år banket på hjemme hos dem. I starten troede jeg, at hvis jeg kom hjem til dem og de mødte en muslim, ville de blive 'gode'. Men jeg har lært, at jeg har dæmoniserede dem ligeså meget, som de har dæmoniseret muslimer som mig. Jeg har opdaget, at vi alle har et personligt ansvar for at række hånden ud til hinanden. For at lytte og forstå, så vi i fællesskab kan finde løsninger. Når alt kommer til alt, så har vi langt flere ting, der binder os sammen, end det der skiller os ad. Vores drømme, og ja selv vores fordomme ligner hinanden.

Men desværre vokser afstande mellem befolkningsgrupper. Især i sociale medier stempler vi hurtigt hinanden som racister, landsforrædere eller det, der er værre. Jeg føler jeg er nødt til at gøre noget for, at Danmark bliver ved med at være et land, hvor befolkningsgrupper kan leve side om side. Derfor vil jeg bruge de 15.000 kr, der følger med 'Le Petit- prisen' til en 'Tour de dialog-kaffe i Danmark'. Jeg vil taget et personligt ansvar for at være brobygger.

Nu er spørgsmålet: Hvad vi du gøre for at bygge bro? Eller vil du fortsat tænke, at det er noget Christiansborg, kommunen, boligforeningen eller Özlem må tage sig af?

Øzlem Cekic har også været hårdt ramt af stress. Hør hende fortælle om det i videoen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
22 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: