Jeg er det 'klamme, lille IS-skadedyr'

Özlem Sara Cekic. Foredragsholder, samfundsdebattør og tidligere folketingsmedlem. Skriver om værdipolitik, social og sundhedspolitik.

I går besøgte jeg Stefan, som har kaldt mig 'klamme, lille IS skadedyr'.

Den engelske tv-stationen BBC er kommet til Danmark for at lave et program om min #dialogkaffe. I flere uger har Stefan sendt mig mails med lignende ordlyd, som citeret indledningsvis.

For som Stefan bl.a. har skrevet til mig, så 'hader' han 'alt hvad du og dine artsfæller står for. Vi ønsker jo en verden uden muzlimer, en fredelig verden uden jer svin til at ødelægge alle vores værdier. I min optik er du et af se klammeste ådsler, og DU er skyld i at mennesker dør. Altså er du medvirkende til mord på uskyldige kristne.'

Jeg har bevaret kontakten med Stefan. Selv da min mor var på hospitalet for at blive opereret for sin brystkræft. Og i går var jeg hos Stefan til #dialogkaffe for at fortælle ham, hvad det gør ved mig at modtage den slags beskeder.

Stefan ejer det kæmpe, flotte hus, han bor i. Han har flere fede biler i sin garage. Han er leder. Han er far. Han er ægetefælle. Fordomme og generaliseringer findes i alle samfundslag.

På den ene side kæmper jeg mod islamister, der hader demokratiet. På den anden side mod de holdninger, Stefan står for. Det er, hvad man på dansk kalder 'lus mellem to negle'.

Samtalen i går var hård. Min stemme knækkede også under had-retorikken. Jeg kunne ikke rumme det.

Stefan og jeg er blevet enige om at mødes igen. Broer bliver desværre ikke bygget på en dag. Slet ikke over grøfter der er gravet gennem i flere årtier.

Jeg er enig med Stefan i, at kriminalitet og udemokratisk opførsel fra nogle muslimer er fuldstændig uacceptabel. Men jeg bliver også nødt til at holde fast i, at intet retfærdiggør Stefans sprogbrug. I et demokrati straffer man dem der har begået kriminaliteten og ikke alle dem der 'ligner' gerningsmanden.

Martin Luther siger: 'Du er ikke blot ansvarlig for det, du siger, men også for det, du undlader at sige.'

Nu har jeg gjort min del og fortalt Stefan, hvad jeg mener om hademails. Håber vores næste samtale bliver lettere.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
302 kommentarer
Vis kommentarer