Og så undrer de sig over voksende politikerlede?

Pelle Dragsted. Skriver om politik og samfund, medlem af Folketinget for Enhedslisten

Debatten om danskernes pensionsalder er igen i højt gear. Løkke vil hæve danskernes pensionsalder. Men imens hårdtarbejdende danskere med slidsomt arbejde skal blive endnu længere på arbejdsmarkedet, har politikerne lavet en aftale, som sikrer, at de selv kan gå på pension mange år før alle andre. 

Lad os lige tage forhistorien med.

Politikerne har historisk haft helt groteske pensionsprivilegier i sammenligning med resten af befolkningen. En del af de siddende politikere på Christiansborg har gennem årene optjent så favorable pensionsprivilegier, at det ikke tåler dagens lys. Landets statsminister kan fx trække sig tilbage og begynde at hæve sin politikerpension, den dag han fylder 60 år. Det samme gælder for Anders Samuelsen, Mette Frederiksen og hele det hold af politikere, som har været ministre eller folketingsmedlemmer før 2007, og som stod bag de reformer, der hævede danskernes pensionsalder.

Og hvis vi går bare en smule længere tilbage i tiden, under de socialdemokratiske regeringer i 90’erne, havde ministre ret til at få udbetalt deres ministerpension, umiddelbart efter de stoppede som ministre og resten af livet. Nogle ministre begyndte altså dengang at hæve deres ministerpension, selvom de kun var midt i 30’erne.

Men så gik den ikke længere. I takt med at politikerne forringede danskernes tilbagetrækningsalder, blev de også nødt til at luge ud i de allermest groteske pensionsprivilegier for dem selv. Sådan da.

For selvom danskerne blev pisket til at blive længere på arbejdsmarkedet, fastholdt politikerne pensionsordninger, som muliggjorde at de selv kunne trække sig tilbage med politikerpension fra de nåede efterlønsalderen. Altså flere år før den almindelige lønmodtagere. Og det er selvfølgelig svært at forsvare nu, hvor politikerne igen ønsker at hæve danskernes pensionsalder yderligere.

Efter årelangt pres fra bl.a. Enhedslisten, bøjede de gamle partier i Folketinget sig lige før jul. De indgik omsider en aftale, der fremadrettet sætter politikernes pensionsalder op, så den flugter med den pensionsalder, som Folketinget har vedtaget for resten af befolkningen. Og hurra for det. Men…

Gud hjælpe mig om ikke de gamle magtpartier samtidig har listet en ny ordning ind, der betyder, at politikere alligevel kan trække sig på en lukrativ pension lang tid før den jævne dansker.

Konkret indebærer lovforslaget, at tidligere folketingsmedlemmer og ministre mod et mindre fradrag kan vælge at gå på pension fem år før den almindelige pensionsalder.

Der er her tale om en slags helt særlig privilegeret førtidspension. Ikke af den slags som almindelige danskere udsættes for med arbejdsprøvninger, lægekonsulenter og årelangt bureaukrati. Nej, her er det en rettighed, som politikerne tildeler sig selv. Og ydelsen er selvfølgelig også langt højere end en almindelig førtidspension.

Som Ekstra Bladet så fint har afdækket betyder den nye ”førtidspension”, at skatteyderne vil hænge på en ekstra merudgift på over en million kroner, hvis fx Mette Frederiksen og Kristian Jensen benytter sig af den nye ordning.

I Enhedslisten er vi dybt uenige med Morten Østergaard og Lars Løkke, når de ønsker at hæve danskernes pensionsalder igen. Men helt ærligt – det er da hykleri i verdensklasse, at de selvsamme partier, som mener, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet, nu vil tilkende sig selv en lavere pensionsalder.

Det er ikke kønt, og fra Enhedslisten stiller vi selvfølgelig ændringsforslag, som fjerner muligheden for denne særlige førtidspension for politikere. Selvfølgelig har vi som politikere ikke behov for lavere pensionsalder end resten af lønmodtagerne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
28 kommentarer
Vis kommentarer