Hej Danske Bank, skal danskerne så redde jer igen fra næste krise?

Pelle Dragsted. Medlem af Enhedslisten.

Bankerne har igen gigantiske overskud. Men i stedet for at polstre sig, så de kan modstå en ny krise, bliver milliarder udbetalt til aktionærerne.

Bankerne regner¨åbenbart med, at vi andre igen redder røven på dem, hvis der kommer en ny krise.

Det var en glad administrerende direktør for Danske Bank, Thomas Borgen, der forleden kunne fremlægge Danske Banks 2017-regnskab. Overskuddet var på 20,9 mia. kr. Det går strygende i Danske Bank. Fede fiduser med højere gebyrer, stigende bidragssatser på realkreditlån og meget andet skæpper godt i kassen.

Så kunne man måske forvente, at bankerne ville bruge de gode tider til at polstre sig. Lægge penge på kistebunden til at modstå nye kriser som den vi oplevede i 2008.  Ikke mindst fordi bankerne netop har brugt behovet for at polstre sig som argument for at skrue deres gebyrer og bidragssatser op. 

Men nej. Det er langt fra tilfældet. Ud af de knap 21 mia. kroner som Danske Bank tjente sidste år røg 19 mia. kr. direkte ud til aktionærerne. Enten i form af udbytteudbetaling, eller i form af aktietilbagekøbsprogrammer.

Samme billeder præger de øvrige banker. Nationalbanken har netop offentliggjort en gennemgang, der viser at de danske banker alene i udbytteudbetalinger sendte over 25 milliarder til aktionærerne i 2017.

Én ting er, at bankerne bruger snart sagt alle mulige metoder for at vride flere penge ud af kunderne. Det er i sig selv kritisabelt. Men når pengene går direkte fra kundernes lommer til aktionærerne, så viser bankerne, at de ikke bare er nogle gebyrgribbe, men også nogle uansvarlige af nogen af slagsen.

Vi husker alle med gru finanskrisen. Hvordan danskerne via statskassen måtte redde røven på Danske Bank og de øvrige banker, fordi et kollaps i en storbank ville føre til et kollaps af hele den danske økonomi. Man skulle tro, at Danske Bank og co oven på denne triste historie udviste en vis forsigtighed og selv sparede op, så man havde penge på kistebunden til næste gang der kommer en krise.

Men den slags ansvarlighed blæser bankerne øjensynligt på.

Allerede i 2016 var Nationalbankens direktør Lars Rohde ude og kritisere de danske bankers vilde forgyldelse af aktionærerne og mane til lidt rettidig omhu. Pengene skulle også bruges til at polstre sig til den dag, hvor der kan komme en økonomisk krise. Og senest har finanstilsynet været ude med en løftet pegefinger. Men øjensynligt uden resultat.

Det er på tide at politikerne tager fløjlshandskerne af og stopper bankernes uansvarlige adfærd. Der bør stilles skarpe krav til bankerne om at spare mere op selv af deres rekord-indtjening, så det ikke igen bliver hr og fru. Danmark, der hænger på regningen næste gang krisen kommer.

Danskerne gider ikke at være til grin for deres egne penge.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer