Politikerne svigter - stop stigningen i pensionsalderen, stop tyveriet

Foto fra Ekstra Bladets tema om højere pensionsalder, og hvad det betyder for folk med fysisk hårde jobs, som bliver nedslidt før de når pensionen: Her mureren Christian i færd med at fuge. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto fra Ekstra Bladets tema om højere pensionsalder, og hvad det betyder for folk med fysisk hårde jobs, som bliver nedslidt før de når pensionen: Her mureren Christian i færd med at fuge. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Pelle Dragsted. Skriver om politik og samfund, medlem af Folketinget for Enhedslisten

Det er en kæmpe uretfærdighed, at dem med korte uddannelser, dem med de hårde job og dem, der er kommet tidligt på arbejdsmarkedet, kan se frem til færre gode år efter arbejdslivet. Det er nemlig den benhårde konsekvens af at pensionsalderen stiger og stiger og stiger ud fra gennemsnitslevetiden.

For når 3F’eren i gennemsnit lever kortere end advokaten, så får sidstnævnte flere gode år efter arbejdslivet, selvom han ofte er kommet betydeligt senere ind på arbejdsmarkedet. Det er et bunduretfærdigt system.

Hvis du er 18 år gammel i dag, så kan du først gå fra, når du er 75 år. Det gælder også, hvis du er nyudlært murer eller sosu, og kan se frem til et langt, hårdt arbejdsliv. Men alle burde have ret til at trække sig tilbage, mens der stadig er kræfter til at løfte barnebarnet op på skødet eller til at svinge skovlen i haven.
 
Pensions-tyveriet er et kæmpe svigt fra politikerne, der blev indledt med velfærdsforligt i 2006.

Dengang besluttede Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, at pensionsalderen for alle danskere skal stige, i takt med at den gennemsnitlige levealder stiger.

Liberal Alliance har senere tilsluttet sig kredsen af partier, der tvinger danskerne til at knokle til den sidste blodsdråbe. Der er faktisk kun én gruppe i landet, der slipper for den drastisk stigende pensionsalder. Nemlig de selvsamme politikere der stod fadder til, at pensionsalderen tordner i vejret, da de indgik velfærdsforligt i 2006.

Efter årelangt pres fra Enhedslisten er det heldigvis lykkedes at normalisere politikernes pensionsalder, så den i dag følger folkepensionsalderen. Det gælder dog ikke de politikere, der er valgt før 2007, som stadig modtager pension fra de fylder 60 år. Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager fredede sig selv, da de ikke mente, man kunne ændre på politikernes pensionsvilkår med tilbagevirkende kraft.

Det kunne man så for alle andre danskere. Hykleriet er enormt.

Løsningen ligger lige for. Her og nu skal stigningerne i pensionsalderen stoppes. Og det haster. For allerede i næste valgperiode, skal flertallet, ifølge deres aftale, igen hæve pensionsalderen, så den i 2035 er på 69 år.

Alle alarmklokkerne burde bimle på Christiansborg. Og måske blæser der også nye vinde i dansk politik? Hos avisen.dk anerkender Mette Frederiksen nu endelig, at ikke alle kan arbejde helt til pensionsalderen. Så 'vi har en opgave foran os', som hun kryptisk formulerer det. Men det er uvist, hvad Mette Frederiksen egentlig vil.

Socialdemokratiet skylder nu svar på en lang række spørgsmål. For hvornår skal folk kunne trække sig tilbage? Og er der tale om en rettighed, eller skal folk stå med hatten i hånden og vurderes, om de nu er slidte nok? Og hvordan vil Socialdemokratiet i øvrigt komme igennem med deres gode viljer, når de er bundet på hænder og fødder af forliget med højrefløjen.

Enhedslisten har et konkret forslag: Giv danskerne ret til at trække sig fra arbejdsmarkedet på en ydelse der svarer til dagpengene, efter 40 år på arbejdsmarkedet og mindst 35 år i a-kassen. Og giv samtidig danskerne ret til nedsat tid efter 35 år på arbejdsmarkedet og mindst 30 år i a-kassen. Så også stilladsarbejderen, sosuen og butiksassistenten har ret til nogle gode år efter arbejdslivet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
75 kommentarer
Vis kommentarer