Stem de rige ud

'Så hvis du er kunde i Tryg eller Alka. Så find stemmesedlen frem og gør din indflydelse gældende,' skriver Plle Dragsted. Foto: Philip Davali / POLFOTO
'Så hvis du er kunde i Tryg eller Alka. Så find stemmesedlen frem og gør din indflydelse gældende,' skriver Plle Dragsted. Foto: Philip Davali / POLFOTO

Pelle Dragsted. Medlem af Enhedslisten.

De bredeste skuldre skal bære det tungeste læs. Det er et godt gammelt dansk ordsprog, som de fleste kan blive enige om. Men i forsikringsselskaberne Tryg og Alka har de vendt ordsproget på hovedet. Her er det de små, der betaler gildet, sådan som man kunne læse i Politiken forleden.

Forsikringsselskaberne har nemlig valgt, at det er de små kunder, der skal tjenes penge på, mens de store slipper billigt. For de almindelige privatkunder tjener Tryg ca. 18. kroner per 100 krone, vi betaler i præmier. For de store erhvervskunder tjener Tryg langt mindre. Kun 4 kroner per 100-krone-seddel, de betaler i præmie, ender på bundlinjen.

Men historien slutter ikke der.

Tryg har nemlig en bonus-ordning, hvor en del af overskuddet føres tilbage til kunderne. De seneste år har kunderne fået otte procent tilbage af det, de har betalt for forsikringen. For hver hundrede-krone-seddel vi betaler til Tryg betales 8 kroner tilbage til medlemmerne.

Men hov. Tjente Tryg ikke kun 4 kroner på de store erhvervskunder? Jo, bonussen betyder, at selskabet faktisk taber penge på de store erhvervskunder. Og hvem betaler det tab? Det gør alle de små kunder. Og det drejer sig om mange millioner kroner.

Men her kommer den gode nyhed. Tryg og Alka er kunde-ejede forsikringsselskaber. Hovedaktionæren er Tryghedsgruppen, og i netop disse uger er der valg til repræsentantskabet. Alle, der har deres forsikring i Tryg eller i Alka har modtaget en stemmeseddel.

En gruppe nuværende medlemmer af repræsentantskabet med næstformand for trygfonden, Magnus Skovrind Pedersen, i spidsen, går til valg på at ændre den uretfærdige bonusordningen.

I Danmark har vi en lang tradition for demokratiske virksomheder – hvor det ikke er nogle få rige mennesker i toppen, der bestemmer alene, men hvor alle kunder – også er medlemmer eller andelshavere med demokratisk indflydelse.

Men ligesom i det politiske system er demokratiet afhængigt af, at folk deltager. Så hvis du er kunde i Tryg eller Alka. Så find stemmesedlen frem og gør din indflydelse gældende.
Du kan stemme her.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
30 kommentarer
Vis kommentarer