Tålmodigheden med overklassens nasserøve må være slut

Pelle Dragsted. Medlem af Enhedslisten.

Det er i dag kommet frem, at forskere mener, at Danmarks rigeste familier sandsynligvis gemmer en fjerdedel af deres formuer – svarende til 60.000 millioner kroner - altså 60 milliarder - i skattely.

Familier, hvis rigdom er skabt på ryggen af det danske samfund. Familier, hvis virksomheder hver eneste dag nyder godt af de rammer som vi alle betaler til over skatten. Deres ansatte er uddannet for vores penge. Bliver deres medarbejdere syge, behandles de på hospitaler vi betaler. Deres varer transporteres på broer og veje, som vi har betalt for. De kan sove trygt, fordi deres varelagre er beskyttet af politi, som danskerne betaler for.

Og så er de gudhjælpemig så frække og utaknemmelige at de bevidst forsøger at undgå at betale deres fair andel til det fællesskab, som de i den grad nyder godt af, og som er betingelsen for, at de overhovedet har skabt deres formuer.

Men måske skyldes deres egoistiske og umoralske adfærd, at der aldrig rigtig er nogen konsekvenser, når toppen af Danmark skider på moral og samfundssind.

De selvsamme familiedynastier, som gemmer deres formuer i skattely, er jo blandt dem vi ser gå op ad den røde løber, hver gang Dronningen inviterer landets notabiliteter til hofbal. Det er de samme virksomhedsledere, som igen og igen inviteres til at sidde i diverse kommissioner og ekspertgrupper, der skal rådgive regeringen.

Og det er de samme familier, som Lars Løkke og co. netop har belønnet med en særlig målrettet skatterabat, der betyder, at de slipper for at betale den arveafgift som alle andre danskere betaler. Lagerarbejderen, der arver et lille sommerhus skal fortsat til lommerne, mens direktørsønnen som arver familie-slottet, slipper gratis.

Tålmodigheden med den antisociale adfærd i dele af overklassen, står i skarp kontrast til behandlingen af de af vores medborgere der er ramt af ledighed eller sygdom. Her er der ingen kære mor. Hvis der er de mindste uregelmæssighed, falder hammeren benhårdt, og højrefløjen kan næsten ikke styre deres forargelse.

Men at snyde fællesskabet for millioner – det får ingen særlige konsekvenser for elite-danmarks skatteunddragende familiedynastier. Nej – dem vil vi snart igen kunne se gå op af diverse røde løbere, mens TV-stationernes rapportere fortæller henført på den nye galla-mode.

Er det ikke snart på tide, at vi behandler dem, der snyder, som de pariaer de er?

Udskammer dem for deres amoralske samfundssvigt. Blacklister dem fra enhver royal eller statsbetalt selskabelighed. Udelukker dem fra alle offentligt nedsatte bestyrelser, råd og kommissioner. Nægter deres virksomheder at få kontrakter og udbud med det offentlige.

Det overraskende i nyheden er egentlig ikke den manglende moral og samfundssind i dele af overklassen. Det overraskende er, at vi øjensynligt finder os i det.

Skal vi blive ved med det?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
97 kommentarer
Vis kommentarer