Facebook skyr dårlig omtale, så giv dem mere af det

Foto: REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville

Pernille Vermund. Leder af Nye borgerlige, skriver om Danmark i globaliseringens tid.

Lad os kritisere Facebook højt og vedvarende – for frihedens og den åbne debats skyld

Det kom i denne uge Lars Hedegaard og Aia Fog til gode, at Facebook er følsom over for kritik. De fik begge efter en offentlig mindre mediestorm genåbnet deres Facebookprofiler.

De var elles blevet lukket ned begge to, fordi de havde omtalt et arrangement i Trykkefrihedsselskabet med den engelske aktivist og islamkritiker Tommy Robinson.

Hans navn må man ikke nævne på Facebook, så risikerer man at få lukket sin profil.

I dag er det så kommet frem, at Facebook har besluttet at undtage medlemmer af Folketinget for denne begrænsning i ytringsfriheden.

Folketingsmedlemmer – altså mig selv og mine 178 kolleger – må gerne debattere frit, men du og resten af danskerne må ikke.

Jeg nåede at sige til Berlingske Tidende, da de ringede til mig med nyheden, at sådan noget giver mig myrekryb.

'Hold kæft, de trænger til et kursus i ytringsfrihed ,'sagde jeg helt spontant.

Det er skinnende klart og indlysende, at Facebook undtager folketingsmedlemmer fra censur, fordi de håber på den måde at undgå kritik. Når de ikke censurerer dem, der har let adgang til medierne, men kun dem, der lever, som folk er flest, så bliver der nok ikke en ’sag’ ud af det.

Det går altså ikke. Det er den slags, der giver mindelser om totalitære systemer, som Sovjet og andre fascistiske ideologier.

Der er en grund til, at vi har fået Grundloven, og at den gælder for alle – høj som lav, ens for politikere og magthavere, som for alle andre.

Det er vores frihed som folk, der undergraves, når et udenlandsk selskab som Facebook begynder at flytte rundt på de helt fundamentale spillebrikker i demokratiet.

Vi er nødt til at lave larm. Vi er nødt til at give Facebook så meget dårlig omtale, at de indser, at sådan kan vi ikke have det i et frit land.

Og så er vi politikere nok også nødt til at lave noget lovgivning, der forpligter Facebook til ikke at forskelsbehandle deres brugere på grund af politiske synspunkter, som måske ikke er helt så politisk korrekte, som man vil have det i Facebooks hovedkontor.

Facebook har nær ved monopol på den platform, hvor en rigtig stor del af den politiske debat i Danmark foregår. Det forpligter.

Det frie ord er vores dyrebare eje. Det skal ikke knægtes i en algoritme på de sociale medier.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
339 kommentarer
Vis kommentarer