Politikerne spilder danskernes penge

Den tidlihere amerikanske præsident, Barack ObnamaArkivfoto: AP Photo/Jacquelyn Martin
Den tidlihere amerikanske præsident, Barack ObnamaArkivfoto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Pernille Vermund. Leder af Nye borgerlige, skriver om Danmark i globaliseringens tid.

Det nærmer sig nepotisme, når 11 politikere fra Økonomiudvalget i Kolding Byråd bevilger 750.000 kroner af borgernes penge til markedsføring af et eksklusivt arrangement med Barack Obama - og som ’modydelse’ får billetter til en samlet værdi af 192.500 kroner.

17.500 kroner er prisen for de billetter, som arrangøren Business Kolding har sat til salg i forbindelse med besøget af Barack Obama.

Og som ’tak’ for bidraget, betalt af skatteyderne i Kolding Kommune, har kommunen modtaget 27 billetter.

Økonomiudvalgets 11 medlemmer – fire Venstrefolk, to socialdemokrater, en DF’er, en SF’er og en Enhedsliste-mand - har belønnet sig selv med skattefinansierede billetter. Det samme har kommunaldirektøren.

Sidstnævnte har, ifølge medierne, en skattefinansieret årsindtægt på over 2 millioner kroner. Man skulle derfor mene, at han burde have råd til at betale de eksklusive billetter selv, og at borgerne allerede har betalt ham rigeligt. Men det mener hverken han selv eller politikerne i økonomiudvalget, under ledelse af en Venstreborgmester.

Sosu-assistenten, automekanikeren, flyttemanden, brugsuddeleren og alle de andre skatteydere i Kolding Kommune må spæde til, så kommunaldirektøren i Kolding Kommune, der tjener mere end landets statsminister, kan møde Obama.

Til mediet Journalista.dk udtaler en embedsmand på politikernes vegne, at politikerne og kommunaldirektøren ’deltager i arrangementet som led i deres kommunale hverv og i kommunens interesse’. Der bliver derfor heller ikke betalt skat af billetternes værdi, som i andre sammenhænge formentlig ville blive betragtet som et frynsegode.

Kolding Kommune skal næste år spare 100 millioner kroner. Politikerne har brugt for mange penge, budgettet hænger ikke sammen.

Der er tidligere på måneden fremlagt forslag til besparelser på servicen inden for alt fra hjemmeplejen til skoleområdet. Men det får ikke økonomiudvalget til at ryste på hånden. For udgifterne til arrangementet med Obama bliver taget af en anden ’pulje’, siger Venstreborgmesteren. Og så kan pengene åbenbart ikke omprioriteres til ældreplejen eller folkeskolen.

Respekten for, at det er borgernes penge politikerne forvalter og hverdag de påvirker, synes at ligge på et meget lille sted.

Borgerne i Kolding har naturligvis undret sig. Og flere medier har dækket sagen. Men da JydskeVestkysten bad om aktindsigt i økonomien omkring det eksklusive arrangement, der som nævnt er støttet af offentlige midler, så var svaret fra den overvejende offentligt finansierede fond, at det ikke kunne lade sig gøre.

Business Kolding, der sidste år modtog 12.5 millioner skattekroner fra Kolding Kommune, og som i forbindelse med det konkrete arrangement har modtaget yderligere 750.000 skattekroner, har nemlig i aftalen med Obama lovet total fortrolighed om alle vilkår i kontrakten, herunder økonomien.

Og ifølge Business Kolding vil Obama aflyse aftalen, hvis kontrakten bliver kendt.

Så tilbage sidder borgerne i Kolding Kommune, som umiddelbart efter politikernes varsel om mulige besparelser på offentlige kerneydelser, tvinges til at betale for et eksklusivt erhvervsarrangement, uden selv at måtte deltage og uden mulighed for at få indsigt i, hvordan deres skattekroner forvaltes.

Hvis borgerne i Kolding Kommune føler sig pisset på, så forstår jeg dem.

Det er ikke en offentlig kerneopgave at bedrive erhvervsfremme. Hverken i kraft af offentligt finansierede erhvervsnetværk, eksklusive erhvervsarrangementer eller som direkte støtte til specielle erhverv eller sektorer.

Hvis danske virksomheder vil netværke, så må de betale selv. Og markedet må afgøre, hvilke brancher eller virksomheder, der klarer sig godt. Det skal politikerne ikke blande sig i. For det har de ikke forstand på.

Politikerne skal derimod skabe rammerne for, at dansk erhverv er konkurrencedygtigt i forhold til udenlandske virksomheder. Det gør de bedst ved at sænke konkurrenceforvridende skatter og afgifter og afskaffe tåbelige love og regler, som hæmmer virksomhederne i at skabe danske arbejdspladser og velstand i vores samfund.

Politikerne skal bestemme mindre og forvalte færre af danskernes penge. Skatten skal ned, love og regler skal forenkles og danskerne skal have ret til at bestemme over flere af deres egne penge selv.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
45 kommentarer
Vis kommentarer