SU skal kun være til danskere

'At give udlændinge adgang til SU – og dermed offentlig forsørgelse – er unødvendigt og skadeligt for vores samfund,' skriver Nye Borgerliges Pernille Vermund.
'At give udlændinge adgang til SU – og dermed offentlig forsørgelse – er unødvendigt og skadeligt for vores samfund,' skriver Nye Borgerliges Pernille Vermund.

Pernille Vermund. Leder af Nye borgerlige, skriver om Danmark i globaliseringens tid.

Hele 88 millioner kroner. Det er, hvad der i 2013 blev udbetalt i SU til udenlandske studerende i Danmark. Og frem til 2018 er beløbet eksploderet.

Svimlende 513 millioner kroner betalte vi på et enkelt år i SU til udenlandske studerende. Det viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Det er en vanvittig stigning, som skyldes, at politikerne har nejet og bukket for EU. Siden 2013 har en EU-dom nemlig betydet, at EU-borgere har ret til SU i Danmark, hvis bare de arbejder 10 timer om ugen. 

Politikerne har accepteret EU’s indblanding, imens de har forsøgt at afhjælpe de store problemer med forskellige lappeløsninger.

I 2013 indgik et stort flertal i Folketinget et forlig, der indførte et loft over de samlede SU-udgifter til udlændinge på 442 millioner kroner. Det blev overskredet i 2017, hvilket fik den daværende regering til at indføre et loft over antallet af engelsksprogede studiepladser.

Intet har hjulpet. Politikerne virker hverken til at have viljen eller modet til at løse problemet, selvom det står klart, at to ud af tre udenlandske studerende i Danmark er en underskudsforretning.

Forleden var uddannelses- og forskningsministeren kaldt i samråd om sagen. Her deltog min partikollega, Mette Thiesen, der klart og kontant fortalte ministeren, hvordan problemet kan løses. I Nye Borgerlige har vi nemlig fremsat et beslutningsforslag, der siger, at SU skal forbeholdes danske statsborgere.

Det er nødvendigt og sund fornuft. For det tømmer vores danske værdifællesskab for indhold, når offentlige ydelser, der er optjent og betalt over skatten af danskere, uden videre skal tildeles udlændinge.

Vi danskere deler med hinanden, fordi vi kerer os om hinanden. Den enkeltes muligheder skal ikke betinges af social arv – men af egen indsats og evner. Der er mange gode grunde til, at udlændinge kan studere i Danmark, og danske unge kan studere i udlandet. Men at give udlændinge adgang til SU – og dermed offentlig forsørgelse – er unødvendigt og skadeligt for vores samfund.

På samrådet skønnede ministeren, at det allerede absurd høje beløb ventes at stige yderligere fra 2018 til 2019, når den nye opgørelse kommer. Det skyldes, at effekter af tidligere tiltag ikke er fuldt indfaset.

I Nye Borgerlige er vi trætte af lappeløsninger. Vi vil løse problemerne fra bunden nu og her. Derfor fastholder vi presset.

Retten til offentlig forsørgelse skal naturligvis være forbeholdt danskerne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
51 kommentarer
Vis kommentarer