Vermund: Corona skal ikke være en fribillet til forbrydere

Arkivfoto: Joachim Adrian
Arkivfoto: Joachim Adrian

Pernille Vermund. Leder af Nye borgerlige, skriver om Danmark i globaliseringens tid.

Da Danmark lukkede ned med corona, måtte mange opgive en del af deres frihed. Man kan ikke mødes med vennerne, gå ud eller holde sammenkomster i familien.

For en anden gruppe i samfundet - de kriminelle - har coronaepidemien derimod givet større frihed og større spillerum.

Domstolene har været på nødblus. De kriminelle bliver ikke dømt, og fængslerne afviser dømte kriminelle i stedet for at bure forbryderne inde.

Det har gået mig meget på, og der er ikke mange aviser, der har skrevet om det. Men det er krænkende for retsfølelsen, når forbrydere går fri.

Regeringen lovede i går, at man vil forsøge at få domstolene i gang igen nu. Statsministeren nikkede også til det, da jeg på et møde endnu en gang gjorde det klart, at selvfølgelig skal de dømte i fængsel - uanset om vi har coronasmitte i samfundet eller ej.

Så jeg har en forventning om, at der sker noget nu, men jeg er tvivlende over for, om regeringen handler hurtigt nok og afsætter ressourcer nok.

Det er simpelthen ikke i orden, at fængslerne ikke vil have forbryderne ind. Hvis der er risiko for smitte, må de jo sætte forbryderne i 14 dages isolation, til smittefaren er drevet over. Hvor svært kan det være?

Hvis man må begrænse fangernes adgang til pool, fitness, biograf og cafeteria i denne tid, så gør man bare det. Det er jo ikke et ferieophold i Danland, de er på. Det er samfundets straf, de skal afsone.

Vi lider alle afsavn i disse måneder. Danskere bliver arbejdsløse i stor stil, selvstændige går konkurs. De ældre og svage sidder lukket inde på plejehjem uden adgang til besøg.

Så skal der da ikke tages særligt hensyn til dømte forbrydere. Fængslerne skal tage imod. Forbryderne skal ind og sidde. De må i isolation, hvis det er nødvendigt.

Ikke for at give dem en ekstra straf. Det er bare vilkårene, som de er i samfundet lige nu.

Og så kan jeg godt blive ekstra bekymret, når jeg ser på den pukkel af ubehandlede straffesager, der hober sig op, fordi regeringen satte hele retssystemet på nødblus.

Alle, der har med straffesager at gøre, ved, at det ikke er let at få forbryderne dømt. Beviserne skal være i orden. Vidnerne skal kunne huske, hvad der er sket. Kan de ikke det, så frikender dommerne.

Jo længere tid, der går, før en sag kommer for, desto større er risikoen for, at beviserne smuldrer, og forbrydere går fri.

Det kan vi ikke have. Vi har givet milliarder i erhvervsstøtte i de seneste par måneder. Hvis nødvendigt må vi afsætte penge til domstole, der arbejder i toholdsskift, og sætte advokater og dommere på overarbejde.

Ellers hænger vores retssamfund ikke sammen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
100 kommentarer
Vis kommentarer