Vermund: Jobcentrene er et politisk misfoster

'Politikerne bruger milliarder af kroner hvert år på et umenneskeligt system af kontrol og bureaukrati, som primært gavner de mennesker, der er ansat i systemet,' skriver Pernille Vermund. Foto: Torben Andahl
'Politikerne bruger milliarder af kroner hvert år på et umenneskeligt system af kontrol og bureaukrati, som primært gavner de mennesker, der er ansat i systemet,' skriver Pernille Vermund. Foto: Torben Andahl

Pernille Vermund. Leder af Nye borgerlige, skriver om Danmark i globaliseringens tid.

Beskæftigelsessystemet er ikke bare defekt. Det er et politisk misfoster, der nedbryder den borgerlige tillid og solidaritet, som vores velfærdssamfund hviler på.

Det har længe været en kendsgerning, at jobcentrene spilder milliarder af skattekroner på at skubbe syge og udsatte borgere rundt i systemet og på at gøre raske mennesker til offentlige klienter.

Men forleden kom det frem, at til trods for, at ledigheden falder, så stiger udgifterne til jobcentrenes administration.

Nye tal viser faktisk, at vi i 2015 brugte mere end TRE!!! gange så meget på beskæftigelsesindsatsen, som gennemsnittet for alle OECD-lande. Og vi brugte langt mere end lande som Holland og Tyskland.

Havde vi nu haft et velfungerende system, som sikrede syge en værdig behandling og raske et nyt arbejde, så ville det måske have været pengene værd. Men det har vi ikke.

Hele 33% af de borgere, der har været på kontanthjælp i fem år eller mere, er langtidsparkeret på kontanthjælp til trods for, at de er for syge til at arbejde. Hvert år er der borgere, der dør, imens de er i ressourceforløb.

Kun 2% af befolkningen får deres jobs gennem jobcentrene. Til sammenligning får 17% deres jobs gennem jobsites på nettet. Takket være et fleksibelt arbejdsmarked er danskerne rigtigt gode til at komme i arbejde ved egen hjælp. Næsten halvdelen af alle danskere, der i andet kvartal 2017 var ledige, var i arbejde igen kvartalet efter.

Politikerne bruger med andre ord milliarder af kroner hvert år på et umenneskeligt system af kontrol og bureaukrati, som primært gavner de mennesker, der er ansat i systemet. 4,5 milliarder skattekroner er prisen alene for administration af jobcentrene.

Det er galimatias.

Det system, som skulle have været et sikkerhedsnet for syge og socialt udsatte borgere og et springbræt tilbage på arbejdsmarkedet for ledige, har udviklet sig til et pengeslugende, menneskefjendsk monster.

I 2016 udgav Ankestyrelsen en undersøgelse om anvendelse af sanktioner over for uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere. Det viste sig, at kun en fjerdedel af kommunernes afgørelser var i overensstemmelse med lovgivning og praksis.

Mere end halvdelen af kommunernes afgørelser ville være blevet ændret, hvis de var blevet forelagt Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg som klagesager. Mere end halvdelen…!!!

Men har det konsekvenser for kommunerne? Nej.

Kommunerne straffer borgerne med bøder og økonomiske sanktioner, som kan ændre borgernes levevilkår fra den ene dag til den anden. Men når Ankestyrelsen påviser, at borgerne er straffet uretmæssigt, så har det ingen konsekvenser for kommunerne.

For selv om Ankestyrelsen skulle være en garant for borgernes retssikkerhed, så kan styrelsen udelukkende komme med anbefalinger. Og i det offentlige er der – i hvert fald hvis man tror en nyere undersøgelse blandt offentlige ledere – ikke tradition for at afskedige ledere, som ikke præsterer.

Lederne i det offentlige holder hånden under hinanden på bekostning af kvaliteten for borgerne. Og politikerne holder hånden under et samfundsnedbrydende system, der aktivt bruger danskernes skattekroner på at svigte de svage og knække de stærke.

Jobcentrene er et politisk misfoster, som skal nedlægges. Ikke flere lappeløsninger.

Socialpolitik og beskæftigelsespolitik skal adskilles.

Syge skal have professionel, sundhedsfaglig hjælp til at blive raske, få pleje og omsorg. Arbejdssøgende skal have professionel, privat formidling af ledige jobs.

Og de tusindvis af mennesker, som i dag er ansat i jobcentrene, skal frigives til jobs i det private erhvervsliv, hvor de kan gøre gavn og varetage nogle af de opgaver, som politikerne fra tid til anden forsøger at udbyde til udlændinge.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
67 kommentarer
Vis kommentarer