Vermund: 'Politikere skulle tvinges til at lade andre tørre dem bagi'

Pernille Vermund. Leder af Nye borgerlige, skriver om Danmark i globaliseringens tid.

Bad til ældre, plejekrævende medborgere reduceres fra en gang om ugen til en gang hver anden uge. Det er et af flere inhumane forslag i et sparekatalog, som politikere på Bornholm har besluttet at sende i høring.

Forslaget er ikke vedtaget. Men at forslaget overhovedet kan se dagens lys, blive behandlet seriøst af politikerne og derefter sendt i høring, vidner for mig om en ekstrem mangel på respekt for borgerne.

Hvordan er vi nået dertil, at det gang på gang er kerneopgaverne i vores samfund, der skal skæres på, når politikerne har brugt for mange penge?

Jeg har selv en mor på plejehjem. Hun er kun 65 år gammel, men hun lider af en kronisk sygdom. Og efter en lang årrække, hvor min far har passet og plejet hende, blev hun for godt et år siden for dårlig til, at min far kunne have hende boende hjemme.

Min mor kan ikke længere klare sig uden professionel hjælp. Og det er jo netop situationen for samtlige af de ældre, som kommunerne har ansvar for i hjemmeplejen eller på plejehjem – det er mennesker, der IKKE kan klare sig selv. Mennesker, der er 100% afhængige af den omsorg og hjælp, som det offentlige stiller til rådighed.

Det er derfor beskæmmende, at vi gang på gang skal høre om sager, hvor kommunerne foreslår eller beslutter at spare på hjælpen og omsorgen til de ældre. For de ældre, der er visiteret til at få hjælp med at komme i bad, kan jo netop ikke selv tage et bad. Og for mange af dem er den intime hygiejne i forvejen besværet.

Politikerne og embedsmændene skulle tvinges til at lade andre tørre dem bagi og derpå nøjes med et bad hver anden uge, før de så meget som foreslår noget så uanstændigt til borgerne.

Vi har med vores samfundsindretning vedtaget, at vi over skatten påtager os et fælles ansvar for de danskere, der ikke kan klare sig selv. De ældre, de syge, de udsatte børn og de i den arbejdsduelige alder, som midlertidigt ikke evner at forsørge sig selv. Igennem en livstid kommer der noget til os alle. Og når det sker, er vi mere eller mindre i politikernes magt. Det har derfor store, menneskelige konsekvenser, når politikernes evne til at prioritere vores kernevelfærd svigter. Og ja, det handler om prioritering.

Hvis vi vender tilbage til sagen på Bornholm, så har politikerne valgt at dække deres overforbrug ved at spare på kernevelfærd. 10 millioner kroner skal der skæres på ældreområdet. Dette vel at mærke i en kommune, hvor politikerne alene i år deler mere end 20 millioner kroner af borgernes penge ud til uintegrerede udlændinge og bruger mere end 150 millioner skattekroner på offentlig administration, imens borgmesteren og hendes vellønnede embedsmænd bespises på borgernes regning.

Og situationen på Bornholm er desværre ikke enestående.

Siden kommunalreformen har kommunerne landet over sparet på varme hænder og ansat flere akademikere. Og udgifterne til uintegrerede indvandrere stiger år for år.

6.300 flere akademikere er kommet til siden 2007, imens antallet af ansatte generelt er faldet med 35.000. Og i 2015 brugte politikerne 36 milliarder kroner på uintegrerede indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.

Det er tid til at stille politikerne til ansvar for, at det er andre menneskers liv, de påvirker og andre menneskers penge, de forvalter, når politikerne i en sådan grad fejlprioriterer de skatter og afgifter, som vi betaler til fællesskabet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste nyt
Mest læste
Seneste i Plus
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen