Nedskæringer hjælper ikke

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister, Socialdemokratiet

 

En af mine absolutte yndlingsfilm er 90'er-komedien 'En ny dag truer', hvor Bill Murray i hovedrollen vågner til samme dag hver eneste morgen. Tiden er gået i stå. Alt er en gentagelse.  

Jeg har det på samme måde som Bill Murray, når jeg hører højrefløjens bud på en vej ud af coronakrisen. Det er som altid skattelettelser, skattelettelser og endnu flere skattelettelser. Og som altid skal skatten-sænkningerne finansieres af velfærden og et angreb på lønmodtagerenes rettigheder. Det er politik sat på repeat-knappen. Derudover er det den forkerte medicin, hvis vi skal ud af krisen.

Det er, som om Venstre og den øvrige højrefløj har svært ved at tage bestik af den aktuelle økonomiske situation. Hvorfor vil man genbruge præcis den samme krisemedicin og virkemidler, som man fejlede med i den drøje tid efter finanskrisen i 2009? Har man virkelig intet lært?

Dengang for 11 år siden ordinerede højrefløjen underfinansierede skattesænkninger for de velstillede, ligesom de med Genopretningspakken forringede det sociale sikkerhedsnet og halverede dagpengene. Det forlængede og forværrede den danske krise. Det har haft store økonomiske omkostninger for samfundet som helhed og for de mange arbejdsløse, der har kæmpet for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Og den forlængede arbejdsløshed efter finanskrisen har stadig kunnet mærkes ti år senere, hvor den har trukket spor til lavere løn og mindre arbejdsmarkedstilknytning blandt de arbejdsløse, der mistede jobbet under finanskrisen.

Forklaringen skal findes i den daværende sparepolitik. Et svar på finanskrisen, som ifølge Finansministeriets beregninger skabte en nedjustering af dansk økonomis produktionspotentiale på to-to en halv procent. Vi blev med andre ord fattigere som samfund. Netop derfor er økonomiske institutioner som IMF og OECD også trådt frem med indrømmelser af, at de undervurderede de negative konsekvenser af sparepolitikken. De tog fejl i 2009, og derfor opfordrer IMF nu til, at man investerer sig ud af krisen. Og OECD advarer direkte imod, at sparepolitik kan skade væksten. Nedskæringer og skattesænkninger vil altså ikke hjælpe os ud af krisen. 

I stedet for at sænke skatten og pålægge sygeplejersker, pædagoger, jordemødre og andre ansatte i den offentlige sektor at skulle løbe endnu hurtigere skal vi satse benhårdt på at bekæmpe den stigende arbejdsløshed.

Vi skal sikre, at coronakrisen ikke bliver til en langsigtet arbejdsløshedskrise. Det er på tide at droppe borgerlige automatreaktionerne og i stedet fokusere på at hjælpe alle, som har mistet deres arbejde. Pandemien er jo ikke deres ansvar. Arbejdsløshed er et kollektivt problem. Vi skal derfor fastholde efterspørgslen med en aktiv finanspolitik, investere massivt i øget opkvalificering og satse ambitiøst på den grønne omstilling. Vi skal have optimisme og fremtidstro tilbage - også i den økonomiske politik.

De nuværende indsatser fra regeringens side - med hjælpepakker og stimuli-tiltag - vil ifølge den seneste økonomiske redegørelse fra Finansministeriet holde hånden under op mod 55.000 jobs i 2021 og 45.000 job i 2022. Det er altså tale om en økonomisk politik, hvor danskere i tusindvis vil undgå den fyringsseddel, som corona ellers have skrevet deres navn. Det er økonomisk ansvarlighed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
67 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter