Ret til tidlig pension er retfærdigt

Ifølge de blå partier har vi ikke længere råd til at tænke på de nedslidte. Bare ærgerligt for Arne og alle andre, må man forstå, skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der efter sommer vil fremsætte et S-forslag. Foto: Ritzau Scanpix
Ifølge de blå partier har vi ikke længere råd til at tænke på de nedslidte. Bare ærgerligt for Arne og alle andre, må man forstå, skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der efter sommer vil fremsætte et S-forslag. Foto: Ritzau Scanpix

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister, Socialdemokratiet

 

Regeringens forslag om en ret til tidlig pension for folk, som er startet tidligt på arbejdsmarkedet, og som har knoklet lige siden, fyldte en hel del i de afsluttende sommerdebatter i Folketinget.

Faktisk var det et af Venstres vigtigste angrebspunkter mod regeringen. Partiets hovedargument er, at vi vil sende 'raske mennesker' på pension. Ud fra den sørgelige logik bør man altså være helt nedbrudt, inden man forlader arbejdsmarkedet. Vi skal med andre ord forsøge, om vi kan presse den sidste arbejdsenergi ud af folk, inden de pensioneres. I et velfærdssamfund er den tankegang uforståelig.

Hvorfor ønsker Venstre, at man skal være slidt helt ned, når man pensioneres? Hvorfor er det et succeskriterium, at ens arbejdsevne er helt opbrugt? Hvorfor skal arbejdslivet malke folk for alle tænkelige kræfter? Hvorfor må f.eks. en sosu-hjælper, håndværker eller slagteriarbejder ikke blive pensioneret, mens han eller hun stadig kan gå, stå og lege med sine børnebørn? Jeg fatter det ikke.

Vores forslag om tidlig pension vil være en mulighed, ikke en pligt. Rigtig mange vil gerne fortsætte med at arbejde, også efter pensionsalderen. Og det er kun godt. Men lad os lige huske, at folks arbejdsliv er meget forskellige, og en hel del kan ganske enkelt ikke mere. Mange tunge løft og gentagne bevægelser har måske efterladt deres spor, og arbejdsdagene med smertestillende medicin er for mange.

Venstre og andre borgerlige (som jo hele tiden har været modstandere af vores forslag) forsøger nu også at misbruge coronakrisen som undskyldning. Ifølge de blå partier har vi ikke længere råd til at tænke på de nedslidte. Bare ærgerligt for Arne og alle andre, må man forstå.

Deres argumentation giver bare ingen mening. Der er ingen undskyldninger for at svigte de nedslidte nu. Som økonomiprofessor Bo Sandemann f.eks. har udtrykt det:

'Hvis det er et politisk ønske, bør man gennemføre det uagtet coronakrisen. Jeg mener ikke, at coronakrisen har ændret noget nævneværdigt i forhold til tidligere pension til nedslidte.'

Jeg glæder mig til at fremlægge vores forslag efter sommerferien, og jeg håber og tror, vi kan finde opbakning i Folketinget til at gennemføre det. Det handler om retfærdighed og kræver kun, at den politiske vilje er stærk nok.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
47 kommentarer
Vis kommentarer