Velkommen til Trump i verdens mægtigste embede

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Indsættelsesdagen i USA er en kæmpe festdag for amerikanerne.

Vi skal huske på, at da USA blev grundlagt, var det lidt af et eksperiment, det der med demokratiet og valget til den højeste post i USA, for de fleste amerikanere var jo netop flygtet fra et enevældigt Europa dengang i 1700-tallet, hvor USA blev grundlagt. Magtoverdragelsen var således ikke noget, man havde stor erfaring med i den unge demokratiske republik, USA, hvorfor man meget naturligt gjorde det til en festdag, at en afgående præsident helt frivilligt og med værdighed overdrog magten til den nyvalgte præsident.

Meget har ændret sig, siden USA blev udråbt til selvstændig nation, men det ændrer ikke på det fundamentale dilemma omkring indsættelsesdagen, hvad der står tydeligere end længe, med Trump som præsident. For præsident Trumps indsættelse skæmmes af mere eller mindre hidsige demonstrationer vendt mod ham og i virkeligheden også hans ret til at være præsident. Personligt synes jeg, det er lidt trist, at man finder behov for at demonstrere mod en nyindsat præsident, ikke mindst fordi det risikerer at forværre den splittelse, der allerede er så udtalt i USA og efterhånden også i Europa mellem forskellige lag i samfundet.

Min og Dansk Folkepartis holdning er, at vi skal give præsident Trump en chance for at vise sig som en værdig og kompetent præsident. Det skal vi af flere grunde, men ikke mindst fordi det er demokratiets grundregel nr. 1, at vi må acceptere, når folket har talt. Forlader vi først det princip, så er vejen til dyb splittelse og i yderste konsekvens borgerkrig potentielt kun få skridt væk.

Dernæst må jeg også understrege en for mig yderst vigtig pointe: Politik handler om at skabe resultater både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk. Vi vælger ikke selv hverken vores politiske med- eller modspillere, så det er ærligt talt en lidt forkælet attitude, hvis man kun vil samarbejde med dem, man umiddelbart kan lide eller er mest enig med. For mig er grundregel nr. 2 i demokratiet, at man accepterer sine politiske medspillere som de er, fordi alternativet igen er noget nær kaos, hvis vi indfører subjektive og absurde smagsdommer-principper ift. hvis stemmer, der tæller mest og om overhovedet.

Endelig må jeg sige, at præsident Trump måske nok er en noget mere kontant og lige til sagen-agtig præsident end Obama, men det bør i sig selv ikke skygge for det, han siger, hvis man ellers har modet til at lytte og forstå, hvor han vil hen. Mit ønske til præsident Trump er, at han lytter til sine europæiske allierede og indgår i en god dialog. Jeg er enig med ham i, at Merkel og EU's håndtering af migrationskrisen er elendig. Jeg glæder mig oprigtigt til at få en præsident i Det Hvide Hus, der tør kalde islamistisk terror ved dets rette navn - for det nægtede Obama at gøre – og som forhåbentlig tør at sige fra over for islamismens åbenlyse brug af trusler og terror i forsøget på at kue os alle.

Vi bør i det hele taget give Donald Trump en fair chance for at bevise sit værd som vestens leder. Lad os bedømme manden på hans kommende gerninger som præsident og ikke på fortiden! 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
35 kommentarer
Vis kommentarer