Gør vi det rigtige - og hvad med næste gang?

'Vi skal ganske enkelt lære alt det, vi kan af situationen, så vi er endnu bedre forberedt næste gang, verden rammes af en pandemi,' skriver Peter Skaarup. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
'Vi skal ganske enkelt lære alt det, vi kan af situationen, så vi er endnu bedre forberedt næste gang, verden rammes af en pandemi,' skriver Peter Skaarup. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Verden bliver aldrig helt den samme efter coronavirussen, er der mange, der synes at mene. Det er jeg sådan set enig i. Vi vil i lang tid, efter virussen er drevet over, lide under de psykiske, fysiske såvel økonomiske konsekvenser af denne pludselige og samtidig voldsomme virus, der ændrede vores samfund permanent.

Ingen kunne vide, at jorden i 2019/20 ville blive ramt af en altødelæggende virus, der truer vores samfundsorden. Omvendt har snart alle vidst, at en sådan pandemi i al fald teoretisk kunne og ville ramme os en dag, for det har altid kun været et spørgsmål om tid.

Men én ting er for mig sikkert: Når virussen klinger af, og vi gradvist kan se frem til en tilbagevenden til mere normale tilstande - så skal vi lære af indsatsen både fra myndighedernes, politikernes og borgernes side. 

Vi skal ganske enkelt lære alt det, vi kan af situationen, så vi er endnu bedre forberedt næste gang, verden rammes af en pandemi. Der er derfor en vigtig opgave i at vurdere og evaluere vores pandemiberedskab samt, som følge af evalueringen, at levere faglige og saglige input til at forbedre beredskabet til næste gang en pandemi banker på. 

En ting er at få forbedret vores pandemiberedskab, mindst lige så vigtigt er det at få vurderet beslutningerne vedrørende den sene nedlukning over for skiturister og andre. Og efterfølgende den meget bestemte nedlukning af Danmark. Kunne dette have været håndteret anderledes?

Det nager i al fald mig, at danske skiturister fra Østrig samt turister fra Milano fik lov at gå uhindret ind i Danmark fra Københavns Lufthavn kort tid før den generelle nedlukning. Der skal derfor svar på, hvor meget og hvem der skal i karantæne i tilfælde af en ny pandemi.

Endvidere finder jeg det absurd, at der løbende er blevet lukket migranter/asylsøgere ind i Danmark under hele nedlukningen. Vi er således nødt til at have klarlagt, hvorfor strategien ikke har været entydig og klar, hvilket også har betydet, at udenlandske medarbejdere frit kan rejse ind - også uden at være omfattet af en karantæne.

Og hvorfor har danske bandemedlemmer kunnet gå til fitness og på café i Sverige og tage tilbage til Danmark med den risiko, at smitte er kommet med?

Vi skal også have klarlagt, hvordan pandemier forebygges, håndteres og afmonteres. Hvordan sikrer vi os, at det fornødne testudstyr er klar til næste gang? Så vi kan teste risikogrupperne ligesom f.eks. tyskerne, der har forholdsvis få dødsfald. Hvordan med værnemidler? Hvorfor har vi ikke nok af det? Det skal vi have afklaret til en anden gang.

Der er selvfølgelig også spørgsmålet, om sygehusberedskabet er i top. Har vi nok respiratorer og nok uddannet personale til at håndtere en situation, som den de stakkels norditalienere er havnet i? Hvordan med vacciner? Skal der ikke forskes mere systematisk i dem?

Spørgsmålene er mange, og svarene er påtrængende. Vi ved naturligvis ikke, hvornår vi får brug for svarene. Dog ved vi, at allerede til efteråret vil covid-19 kunne bryde ud med fornyet kraft igen, hvorfor det må gælde om at få de bedste eksperter på området til at få belyst den danske respons på en fremtidig pandemi.

Det skal ikke være lige nu, hvor vi er midt i krisen. Men bagefter så skal vi have svarene, for vi skal være på forkant, så vi undgår fremtidige kriser.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
56 kommentarer
Vis kommentarer