Hvorfor dog lukke en succes?

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Det er en gåde, hvorfor regeringen vil slukke FM-signalet. Argumenterne er vage, og logikken helt uforståelig.

Hvorfor dog slukke et godt, billigt og driftssikkert radiosignal som FM-signalet? Hvorfor tvinge to millioner bilister til at skifte radioen ud i deres biler? Hvorfor presse noget igennem politisk når selv auto- og elektronikbranchen siger, at DAB-signalet ikke er nær så stabilt som FM-signalet, når det handler om f.eks. trafik-info. Og det er netop her mange hundrede tusinde danskere hver dag har glæde af deres FM-radio.   

Ifølge FDM kører mindst to millioner bilister stadig rundt med bilradioer med FM-signal – og tidligere beregninger fra bilorganisationen viste, at det vil koste hver bilejer mellem 2.000 og 7.000 kr. at udskifte den gamle FM-radio med en ny DAB-radio. Altså en ekstraregning på mellem 4 og 10 mia. kr. til bilejerne. Og selv om der findes billigere alternativer, så er det en urimelig udgift at påtvinge bilisterne. Er Liberal Alliance med på det?

Det er dog glædeligt, at kulturminister Mette Bock viste sig modtagelig for gode argumenter under samrådet forleden, hvor hun meddelte, at hun og regering var lydhør overfor argumentet med trafiksikkerheden. Derfor er regeringen parat til at udskyde lukningen af FM-signalet til 2023.

Baggrunden for ønsket om at slukke FM-signalet er, at en udvidelse af DAB-kanalerne giver større mangfoldighed, fordi FM-båndet er fyldt op. Men der er jo allerede seks-syv DAB-kanaler plus de eksisterende FM-kanaler. Men er der nogen, der savner en radiokanal?        

Ifølge tidligere aftaler kan FM-signalet lukkes ned, når mindst 50 procent af radiolytningen foregår på de digitale DAB-kanaler – men der er vi altså ikke i dag. Ifølge tal fra analysevirksomheden Kantar Gallup var 31 procent af radiolytningen i første kvartal i 2018 digital. Så vi er ikke i nærheden af de 50 procent af radiolytningen.

Tilbage står - hvorfor dog lukke en succes? Hvorfor fixe noget, der ikke er itu? Hvorfor den iver og travlhed med at tvinge tusindvis af danske bilejere til at skifte deres bilradio, når den egentlig ikke fejler noget? For slet ikke at glemme mange andre borgere her i landet, som har gode gamle FM-radioer i køkkenet eller soveværelset, som nu vil være forældet og til skrot.

Derudover er der mange af landets pensionister, der ikke er med på den digitale bølge. Dem synes vi heller ikke, vi skal tvinge til at købe ny radio for at kunne modtage DAB-signalet. De er trygge ved FM-signalet. De kan selv indstille radioen – det kniber til gengæld med DAB-kanalerne. Så lad os bevare FM-båndet – det er godt, det er billigt og det er driftssikkert.   

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
34 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag