Nej, der findes ikke økologisk foie gras

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Indimellem nytter det at male fanden på væggen!

Eksempelvis vise ubehagelige billeder af dyremishandling og tvangsfodring for at fremme forståelsen.

Sådan kan man med en vis ret fortolke de seneste undersøgelser af danskernes forbrug af og forhold til foie gras – den franske delikatesse, som bliver til på baggrund af tvangsfodring af ænder og gæs for at fremme en overdimensioneret lever, som efter slagtning kan nydes som 'foie gras', hvilket betyder 'fed lever'.

Nye tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at otte ud af ti danskere ikke spiser foie gras. Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at importen af fransk gåse- og andelever over en ti-årig periode er faldet 45 procent.

Det er alt sammen positivt, men som Dyrenes Beskyttelse siger, er det langt fra nok. For der importeres stadigvæk 20 ton foie gras til Danmark om året – og det er alt for meget. Og selv om produktion af foie gras er forbudt i Danmark, er det stadig lovligt at importere og sælge det.

Måske burde Dyrenes Beskyttelse kører en 'reklamekampagne' her i juletiden. Lige minde befolkningen om, at nok skal vi smovse og spise os mætte i julen – præcis som vi plejer – men med lidt omtanke og moral kan vi jo sagtens sætte os til bords til julefrokost og komme mætte derfra UDEN at være skyld i, at ænder og gæs bliver mishandlet – tvangsfodret med et langt rør ned i halsen, hvor en blanding af majs og olie blæses ned i deres mavesæk.

Fodringen svarer, ifølge dyrevelfærds-organisationen Anima, til at et voksent menneske fik hældt 15 kilo pasta ned i mavesækken på én gang. 2–3 gange hver dag.

Resultatet i foie gras-produktionen bliver, at når anden eller gåsen er klar til slagtning, er leveren 6-8 gange større end normalt. I visse tilfælde holdes dyrene fastspændte og ikke sjældent udvikler fuglene sygdomme og stress som følge af tvangsfodringen. Dødeligheden i en foie gras produktion er 10-20 gange højere end i en normal gåse- og ande-produktion.

Og nej, der findes ikke en 'økologisk' variant af foie gras, som du kan vælge og spise med god samvittighed. Hvis et sådan produkt dukker op, så afvis det – det er blevet til på nøjagtig samme måde: Tvangsfodring.

Det korte af det lange er, at tvangsfodring er dyremishandling – og det er uetisk at spise foie gras. Tænk over det, når du sætter dig til det veldækkede julebord de næste dage.

Glædelig Jul og godt nytår – og god appetit!

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
25 kommentarer
Vis kommentarer