Peter Skaarup: Vi kan kalde det 'banderøveri'

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Det har været beskæmmende at se TV2’s dokumentarprogram om butikstyvenes skruppelløse opførsel og politiets manglende indsats. Det er helt uholdbart, at politiet ikke rykker ud til de anmeldelser af helt åbenlyst organiserede butikstyverier, som frustrerede butiksejere oftere og oftere dropper at anmelde, fordi politiet alligevel ikke efterforsker sagen.

Det er godt at justitsminister, Søren Pape Poulsen, har reageret hurtigt og kommer med syv nye tiltag for at bekæmpe det organiserede butikstyveri. Det støtter vi - men er det nok, bare at sætte bøderne i vejret?

I DF er vi helt med på, at der skal strammes op overfor de organiserede butikstyverier. Men burde vi ikke betragte de mange grove eksempler på organiseret butikstyveri, som TV2 har dokumenteret, som et decideret røveri?

Man kunne kalde det banderøveri. Når fire-fem mænd trænger ind i en forretning medbringende tasker til tyvekosterne og går målrettet efter bestemte produkter, tangerer det efter min opfattelse et planlagt røveri. Og det straffes som bekendt hårdere end butikstyveri.

Ifølge straffeloven kræves det, at for at kunne dømmes for røveri, skal der være vold eller trusler om vold involveret. Jeg vil mene, at når fire-fem mænd tropper op i en butik samtidig og begynder at stjæle varer og udviser en truende og aggressiv adfærd, så personalet ikke tør gribe ind af frygt for egen sikkerhed, så kvalificerer fremgangsmåden sig til at være et planlagt røveri og ikke simpelt butikstyveri.

Dermed kommer ugerningen ind i en kategori i juridisk forstand, der gør, at der kan idømmes en fængselsstraf. Og udvisning for udenlandske statsborgere.

Rent praktisk kan en stramning indføjes som en tilføjelse til de eksisterende paragraffer eller som en ny paragraf. Ikke det store juridiske problem, hvis vi er enige om, at det er dén vej, vi skal gå! Så lad os komme i gang med det juridiske benarbejde – og i øvrigt kraftigt opfordre politiet til at tage butikstyveri af den målestok vi har set i dokumentarudsendelserne alvorligt.

De kriminelle får kun blod på tanden, når de erfarer, at der ikke sker dem noget, hvis de endelig tages for butikstyveri. Det skal vi have stoppet!             

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
26 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?