Saudi-Arabien – en paria vi må leve med

USA præsident Donald Trump i møde med Saudi Arabiens kronprins Mohammed bin Salman i det ovale værelse tidligere på året. Foto: Scanpix
USA præsident Donald Trump i møde med Saudi Arabiens kronprins Mohammed bin Salman i det ovale værelse tidligere på året. Foto: Scanpix

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Den horrible sag om drabet på den saudiske journalist, Jamal Khashoggi, er blot det seneste eksempel på det Saudiarabiske styres grusomheder. For det er jo ikke første gang, at Saudi-Arabien knægter basale menneskerettigheder. Det sker hele tiden – hver dag!

Det saudiarabiske kongedømmes agenter og det religiøse politi undertrykker alle, der forsøger sig med ytringsfrihed eller personlig frihed. Den slags demokratiske udfoldelser eksisterer ikke i det saudiarabiske diktatur. 

Var det ikke for olien under ørkensandet på den arabiske halvø, var vi nok ligeglade med det saudiske kongedømme. Men som bekendt er Saudi-Arabien én af USA’s vigtigste allierede i den arabiske verden og dermed én af vores allierede.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var jo befriende ærlig forleden, da han skulle forklare hvorfor han ikke var tilhænger af at straffe Saudi-Arabien for mordet på den systemkritiske journalist, Jamal Khashoggi. Saudierne har købt våben og militært isenkram for mere end 100 mia. dollar. Tusindvis af arbejdspladser var på spil – og saudierne kunne jo bare købe deres våben hos en anden leverandør. Vestens dilemma uden omsvøb.

Moral til fals for ussel mammon. 

Danmark eksporterer hvert år for lidt over syv mia. kr. til Saudi-Arabien, ifølge Danmarks Statistik. Fortrinsvis fødevarer og medicinal produkter. Landet rangerer på en 22. plads over eksportlande – på niveau med Canada og Tyrkiet. Så ja, jo da – en vigtig samhandelspartner. Men er vores moral til salg…? Ja, tilsyneladende. Præcis som vi ser det, når det handler om Kina.

Det var helt rigtigt, at Udenrigspolitisk Nævn aflyste den planlagte rejse til Saudi-Arabien tidligere på måneden. Det var også helt på sin plads og korrekt efter den diplomatiske protokol at indkalde den saudiske ambassadør til en kammeratlig samtale i Udenrigsministeriet. Men får det nogen effekt? Næppe!

Saudi-Arabien er i forvejen en paria i international sammenhæng. Et stort dilemma for de civiliserede lande i den vestlige verden. For hvorfor overhovedet forsøge at forstå og samarbejde med en kongefamilie, som gennem mere end 70 år har trådt menneskerettigheder under fode? Et land som halshugger kriminelle offentligt på Deera Square i hovedstaden Riyadh – bedre kendt som ”chop-chop Square”? Et land som støtter terrorgrupper og eksporterer en brutal version af islam til vestlige lande – herunder Danmark – gennem, wahabismen og ekstrem sunni-islam? Som fører såkaldt stedfortræderkrige flere steder i den arabiske verden – f.eks. i Yemen, i Syrien og Libanon?

Vi burde bekæmpe alt, hvad dette brutale sharia-regime står for.

Der er en nærmest morbid retfærdighed – eller skæbnens ironi - i, at Jamal Khashoggi med sin brutale død har opnået dét, som Saudi-Arabien ville undgå ved at slå ham ihjel. At sætte fokus på et hyklerisk og dobbeltmoralsk diktatur, der taler med to tunger.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
82 kommentarer
Vis kommentarer