Skaarup: Hvorfor får øksemand lavere straf end sit offer?

Retten i Nykøbing har idømt en 45-årig mand to års fængsel for med økse at trænge ind og overfalde Leif Werner Larsen i dennes hjem, mens offeret Leif Werner Larsen blev idømt to og et halvt år for at forsvare sig med sin salonriffel.
Retten i Nykøbing har idømt en 45-årig mand to års fængsel for med økse at trænge ind og overfalde Leif Werner Larsen i dennes hjem, mens offeret Leif Werner Larsen blev idømt to og et halvt år for at forsvare sig med sin salonriffel.

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Det er helt urimeligt at en mand, der bliver overfaldet i eget hjem, får en straf, der er højere end den, der tilfalder gerningsmanden.

En helt grotesk sag fra Lolland viser, hvor lemfældigt nogle sager bliver afgjort – til stor skade for retsfølelsen og i dette tilfælde også for ofret, Leif Werner Larsen.

En aften i april 2018 trænger en 45-årig mand med økse ind i Leif Werner Larsens hjem, hvor han overfalder den 51-årige Leif Werner Larsen, mens Leifs hustru flygter ud af huset. Leif Werner Larsen tager kampen op mod sin overfaldsmand og henter en salonriffel, som Leif Werner Larsen bruger til at skyde rotter med på sin ejendom. Ifølge retsprotokollen skyder Leif Werner Larsen et varselsskud, inden øksemanden angriber Leif Werner Larsen og tildeler ham et livstruende hug med øksen i hovedet. Leif Werner Larsen forsøger at værge for sig og bliver på den måde også alvorligt såret i den ene hånd.

Øksemanden flygter fra gerningsstedet, mens Leif Werner Larsens hustru får tilkaldt politiet og en ambulance. Leif Werner Larsen er imidlertid så alvorligt såret, at han overføres med en helikopter til Rigshospitalet. Undervejs er Leif Werner Larsen i livsfare – men han overlever økseangrebet – dog med svære mén til følge.

For en lægmand og udenforstående virker sagen jo helt oplagt som et direkte mordforsøg mod den 51-årige Leif Werner Larsen. Et økseoverfald i eget hjem, der medfører et alvorligt sår i hovedet og i hånden. Hvad er der at tage fejl af her…?

Hvorfor bliver den 51-årige Leif Werner Larsen så dømt for at have en salonriffel, som han vælger at forsvare sig selv og sin hustru med i eget hjem…?

Nuvel, loven om våbenbesiddelse er blevet skærpet som følge af bandekonflikter, skyderier og drab de senere år. Men at den 51-årige mand, der blev overfaldet i eget hjem, får en hårdere straf end gerningsmanden er jo helt i skoven. End ikke drabsforsøg blev den 45-årige overfaldsmand dømt for, men kun den væsentlig mildere paragraf for grov vold, som blev takseret til to års ubetinget fængsel.

Ofret får altså samlet set en dom på to et halvt års fængsel – og selv om de to års fængsel for ulovlig våbenbesiddelse bliver gjort betinget, får Leif Werner Larsen et halvt ubetinget fængsel for trusler. Det er en hån mod min og mange andres retsfølelse, at en mand ikke må forsvare sig og sine i sit eget hjem mod en indtrængende øksemand. Det skal vi have lavet om.

Leif Werner Larsen brugte jo ikke sin ulovlige salonriffel til jagt og gik ikke rundt og legede cowboy i nabolaget. Salonriflen blev kun taget i brug i nødværge, da han blev angrebet af en øksemand i eget hjem.

Jeg mener, at domstolene må blive bedre til at sondre mellem ret og rimeligt. Og i denne sag er ret og rimeligt vist til at få øje på. Og så må justitsminister Søren Pape forklare over for Folketinget, hvorfor overfaldsmænd ikke bliver sigtet for drabsforsøg men ”kun” grov og brutal vold. I det aktuelle tilfælde er det jo helt åbenlyst, at gerningsmanden havde til hensigt at dræbe. Man svinger ikke en økse mod en mands hoved uden at have til hensigt at dræbe. Dommen i Nykøbing er en ommer! 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
56 kommentarer
Vis kommentarer