Skaarup: Kan Mette F. holde de gyldne løfter?

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer sin nye regering på Amalienborg Slotsplads. Det var lettere at vinde valget med stribevis af gyldne løfter, end det bliver at føre dem ud i livet, skriver Peter Skaarup. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer sin nye regering på Amalienborg Slotsplads. Det var lettere at vinde valget med stribevis af gyldne løfter, end det bliver at føre dem ud i livet, skriver Peter Skaarup. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Valget 5. juni endte som bekendt med en sejr til venstrefløjen. Men Mette Frederiksen skulle dog igennem lange og seje forhandlinger, før hun fik sikret sig, at der var opbakning fra Enhedslisten og SF på den ene side og de radikale på den anden, så hun kunne danne regering.

Nu starter arbejdet for alvor for regeringen og finansloven bliver en alvorlig test af sammenholdet mellem Socialdemokraterne og deres støttepartier. Umiddelbart er det, der samler partierne, først og fremmest en række dyre tiltag, som man gerne vil gennemføre. Men hvordan det hele skal finansieres, er på nuværende tidspunkt ganske uklart. Vi bliver selvfølgelig klogere, når regeringen fremlægger deres finanslovsforslag.

Det er ikke overraskende nemmere at vinde et valg på gyldne løfter om dyre klimatiltag, ansættelse af tusindvis af pædagoger, der ikke findes på arbejdsmarkedet, tidligere pension til nedslidte samt højere ydelser til indvandrere etc., end det er at holde alt det, man har lovet.

Den nemme del for Socialdemokraterne og deres støttepartier er at blive enige om at bruge løs af skatteydernes penge. Den svære del er at blive enige om, hvor pengene skal komme fra, ikke mindst fordi det 'forståelsespapir', som partierne er blevet enige om, ikke indeholder andre finansieringsmuligheder end nogle trusler om at sætte en række afgifter op.

Det komplicerer tingene for Socialdemokratiet, at de har måttet love ikke at forøge uligheden i jagten på finansieringskilder - mest oplagt arbejdsmarkedsreformer, der skal bringe flere danskere og indvandrere i beskæftigelse. Og når de vil betale indvandrere flere penge for ikke at arbejde, så kommer de jo netop ikke ud på arbejdsmarkedet, hvorfor statens udgifter må forventes at stige.

Regeringen og støttepartiernes klimaløfter er ekstremt dyre, og de vil alle som én kræve flere mennesker i beskæftigelse i udvalgte sektorer, hvilket jo også gælder for planerne om at få flere pædagoger i daginstitutionerne. Partierne på den yderste venstrefløj afskyr alle reformer, der vil øge det såkaldte arbejdsudbud, mens de radikale ikke kan få økonomiske reformer nok. Det bliver spændende at se, hvordan Mette Frederiksen vil få de ender til at mødes.

Problemet er altså, at Socialdemokratiet og deres støttepartier blev enige om en plan, der i et eller andet omfang binder den nye regering til at bruge en masse penge, men samtidig forhindrer regeringen i at finde den nødvendige finansiering. Det kan lyde som et paradoks. Og det er lige hvad det er - for hvordan vil Socialdemokratiet finansiere venstrefløjens hedeste ønsker uden at inddrage de i økonomisk forstand ganske 'borgerlige' radikale i en bæredygtig aftale?

Nogle vil måske hævde, at nu har de radikale fået en rød regering, der lemper på udlændingepolitikken og ønsker en dyr grøn omstilling, så må de bare føje sig, men den køber jeg nu ikke.

For det første er logikken på Christiansborg, at vigtige støttepartier får seriøse indrømmelser.

For det andet, så er de radikale måske det mest selvbevidste parti på Borgen, der næppe nogensinde vil acceptere en underfinansieret finanslov, der kun giver de røde støttepartier sejre.

For det tredje, så blev de Radikale meget mod deres ønske aldrig inviteret i regering af Socialdemokraterne, hvilket ikke gør dem mere medgørlige - tværtimod.

Det bliver et spændende politisk efterår. Løfterne fra regeringen og deres støttepartier var mange. Nu skal der leveres.

Se også: Skaarup: Udvisningsreglerne for kriminelle udlændinge skal skærpes

Se også: Skaarup: Hærværksfolk på Nørrebro må selv betale regning for balladen

Se også: Skaarup: Hvorfor får øksemand lavere straf end sit offer?

Se også: Skaarup: Grænsekontrol er et værn mod økonomisk sammenbrud   

 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
96 kommentarer
Vis kommentarer