Skaarup: Samfundet sparer penge når forbrydere sidder bag tremmer

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Lad mig med det samme slå fast: Det betaler sig at sætte kriminelle bag tremmer! Jo længere desto bedre.

Det kommer næppe som en overraskelse for de fleste, at det er min og Dansk Folkepartis generelle holdning, at hårdkogte kriminelle – som rockere og bandemedlemmer - skal i fængsel så lang tid som muligt. Og her i sommervarmen glæder jeg mig over, at den holdning bliver bekræftet i en ny rapport fra Justitsministeriet.  

For konklusionen i den seneste rapport fra Justitsministeriet er, at samfundet sparer penge når rockere og bandemedlemmer sidder i fængsel. Og nærstuderer man rapporten kan man se, at der er tale om mange penge.

Alene i 2016 kostede den kriminalitet, som 769 dømte rockere og bandemedlemmer stod bag samfundet over 300 millioner kr. Men den reelle udgift for samfundet er formentlig væsentlig højere, fordi Justitsministeriets rapport 'kun' fokuserer på de udgifter, der vedrører Justitsministeriets område – politi, domstole, fængselsvæsenet osv. Udgifterne til ofrenes hospitalsbehandling, genoptræning, tandlægeregninger, psykologbehandling, medicinudgifter, tabt arbejdsfortjeneste og sygemeldinger fra jobbet er ikke medtaget.

Derudover kommer de psykologiske mén og skader, som ofre for vold, voldtægt, indbrud og røveri oplever efterfølgende. Svære at sætte en pris på – men også betragtelige udgifter, som samfundet sparer ved at spærre gerningsmændene bag de kriminelle handlinger inde.     

Rapporten fra Justitsministeriet viser med al ønskelig tydelighed, at samfundet sparer penge, når de stærkt kriminelle rockere og bandemedlemmer er buret inde. Mest fordi de ikke begår ny kriminalitet, mens de sidder inde og ikke færdes på gaden.

Når de allermest hårdkogte forbrydere sidder bag tremmer sker der dertil færre grove voldsforbrydelser, færre brutale drab og drabsforsøg, mindre narkokriminalitet og færdselsforseelser samt indbrud, røverier, afpresning og menneskehandel. Og pladderhumanisterne må forstå, at det faktisk er en positiv ting, at samfundet både sparer penge og menneskelige lidelser, når de stærkt kriminelle er buret inde.

Jeg er helt med på, at det måske ikke er 'et gode' for den enkelte kriminelle at sidde lang tid i fængsel. Men det er med forbrydere som det er med rygere, narkomaner og folk på evige slankekure. Det, der virkelig tæller, er motivationen. Hvis ikke man er motiveret, sker der ikke noget. Man opnår sjældent det ønskede resultat, hvis ikke man fra starten er fuldt motiveret. Og det er næppe udsigten til en lang fængselsstraf, der kan virke motiverende for den kriminelle.  

Nu kan tal og statistik jo bruges til mange ting. For eksempel kan den omtalte rapport fra Justitsministeriet også bruges til at udstyre de forskere, jurister og pladderhumanister, der påstår, at der ikke kommer noget godt ud af at spærre kriminelle inde med en såkaldt 'næse'. For her er beviset på, at det ikke bare er rigtig og retfærdigt at sende hårdkogte forbrydere i fængsel – men at det rent faktisk også er 'en god forretning' set med samfundets briller. 

Endnu en gang må vores kritikere konstatere, at DF har ret, når vi hele tiden har påstået, at længere fængselsstraffe er godt. Både for samfundet og samfundsøkonomien og for retfærdighedssansen hos ofre og pårørende.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
96 kommentarer
Vis kommentarer
Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.