Svindel må have konsekvenser  

Sagen om Britta Nielsens forsvinden samtidig med 111 millioner kroner fra satspuljesystemer bør føre til nedlæggelse af satspuljerne, mener DF's Peter Skaarup.
Sagen om Britta Nielsens forsvinden samtidig med 111 millioner kroner fra satspuljesystemer bør føre til nedlæggelse af satspuljerne, mener DF's Peter Skaarup.

Peter Skaarup. Gruppeformand i Dansk Folkeparti, skriver om politik og samfund.

Den aktuelle sag om svindel for over 110 mio. kr. i Socialstyrelsen er endnu et bevis på, at satspuljesystemet skal afskaffes. Det har vi i Dansk Folkeparti kæmpet for i årevis.

Selv om det er på en trist baggrund, må den aktuelle sag give anledning til at gennemse hele satspuljesystemet – og i bedste fald helt afskaffe satspuljen og i stedet give direkte støtte til de gode og fornuftige projekter gennem finansloven.

For selvfølgelig skal vi støtte de svageste i dette samfund – og selvfølgelig skal vi fortsat tildele midler til velgørende projekter, der søger støtte til ædle formål. Men det er ligeså selvfølgeligt, at der skal mere kontrol med de penge, der bevilges og der skal ikke blot sidde én person og både styre tildelingen, udbetalingen og kontakten til de projekter, der modtager støtte.

I stedet for at ansætte tre-fire nye kontrolmedarbejdere, burde vi helt afskaffe satspuljen og give støtten via finansloven, så der kommer ordnede forhold.

Det er det eneste rigtige og i Dansk Folkeparti er vi gået til forhandlingerne om næste års finanslov for at afskaffe den udhuling af folkepensionen, som netop pensionisternes bidrag til satspuljen har betydet. Det er urimeligt, at folkepensionister skal betale til sociale formål. Og svindelsagen forstærker behovet for at ændre hele tanken om satspuljen.   

Det er jo skatteydernes penge, Socialstyrelsen uddeler, og så må man forvente, at der er de kontrolforanstaltninger, der skal til for netop at sikre, at pengene går til de rette modtagere. Men den aktuelle sag med den 64-årige mistænkte kvinde viser jo desværre, at der er brodne kar overalt. Selv blandt betroede medarbejdere, der har modtaget Hendes Majestæt Dronningens fortjenstmedalje efter 40 års ansættelse.

Det skal blive interessant at følge en kommende retssag, når eller hvis den 64-årige mistænkte vender hjem og stilles for retten.

Var det bare, fordi det var muligt..? Var det fordi, det var nemt, eller var det grådigheden, der tog overhånd hos den 64-årige kvinde…?

En ting er sikkert efter denne sag. Det skal ikke længere være muligt for en enkelt medarbejder – betroet eller ej – at sidde og skalte og valte med skatteborgernes penge. Lad os nedlægge satspuljerne og i stedet tildele penge til værdige sociale formål via finansloven, så partierne bag en finanslov bestemmer hvem og hvad, der skal modtage bevillinger. Det er det eneste rigtige.   

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
44 kommentarer
Vis kommentarer