Det bliver ikke en glædelig corona jul

'Hvordan kan Heunicke kalde sig sundhedsminister,' sprøger Poul Madsen på baggrund af, at alle andre end corona-patienter nu nedprioriteres. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
'Hvordan kan Heunicke kalde sig sundhedsminister,' sprøger Poul Madsen på baggrund af, at alle andre end corona-patienter nu nedprioriteres. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Jeg ville så gerne ønske alle en glædelig jul, men det kan ikke lade sig gøre.

Regeringen og deres støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale har nemlig besluttet at udrednings- og behandlingsgarantien bliver suspenderet før jul. Det betyder, at du ikke mere har ret til få udredt din sygdom indenfor 30 dage og bagefter højest skal vente yderligere 30 dage på behandling.

Når aftalen er forhandlet på plads med regionerne, så kan du få lov til at vente i måneder på udredning og behandling. Kun hvis du får corona, kan du reelt være sikker på at blive behandlet. Det kommer til at koste mennesker med andre sygdomme end corona førligheden, men det er åbenbart underordnet, for som Sundhedsminister Magnus Heunicke siger ’Vi har brug for, at al kapacitet i Danmark, både i det offentlige og i det private, bliver brugt på at hjælpe os igennem den her vinter’.

Hvordan kan Heunicke kalde sig sundhedsminister? For det han siger er, at hvis du er gigtpatient, har en diskusprolaps eller bare er gammel og syg, så er det bare ærgerligt. Kun corona er alvorligt nok til behandling i denne søde juletid, hvilket ifølge gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind får fatale konsekvenser:

Nogle vil miste deres job, og de skal næsten betragte sig selv som heldige, for ’andre vil også miste deres førlighed på baggrund af det her’.Jeg ved godt at hospitalerne er pressede, men hvordan kan man frasortere mennesker der mister deres førlighed ?

Det er egentlig ikke, fordi jeg er overrasket. For i de seneste to år har corona ophævet al logik og også det, der var en af hjørnestenene i det danske velfærdssamfund. Før corona kunne vi med stolthed sige, at her hos os, i vores eget lille velfærds smørhul, er det i hvert fald ikke som i USA, hvor man skal være rig for at få behandling. I Danmark har alle ret til behandling. Her gør vi ikke forskel.

Men det gør vi nu. Nu handler det bare ikke om penge, men om hvad du fejler. Og sådan vil det formentlig blive ved nogle år endnu. Medicinalgiganten Pfizer, der er en af dem, der har tjent milliarder på coronavaccine, forudser dog, at corona langsomt vil ebbe ud i løbet af et par år. ’Vi tror, at coronasmitten vil udvikle sig fra at være en konstant, global trussel til at blive en meget mildere sygdom på linje med influenza, der kan have regionale udbrud’, siger Nanette Cocero, global præsident for Pfizer.

Og det er jo i virkeligheden en positiv historie. Corona har en ende, men hvad hjælper det de gigtpatienter, der mister deres førlighed nu, fordi politikerne prioritere corona højere end at hjælpe mennesker, der bliver invalideret resten af deres liv?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
3446 kommentarer
Vis kommentarer
Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.