Hut-li-hut, hvem vil tale om døde slavearbejdere?

'Vi kan jo blive verdensmestre, så hvem gider interessere sig for, om slavearbejderne dør af at bygge de stadions, vi skal spille på,' skriver Poul Madsen. Foto: Jens Dresling
'Vi kan jo blive verdensmestre, så hvem gider interessere sig for, om slavearbejderne dør af at bygge de stadions, vi skal spille på,' skriver Poul Madsen. Foto: Jens Dresling

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Jeg ved det. Vi er forbi det punkt, hvor det giver mening at tale om, at det danske fodbold landshold skal boykotte VM i Qatar. Vi spiller simpelthen for godt. 8 vundne kampe og en målscore på 27-0 er langt stærkere tal end 6.750 døde slavearbejderne.

Vi kan jo blive verdensmestre, så hvem gider interessere sig for, om slavearbejderne dør af at bygge de stadions, vi skal spille på. Nu er det hut-li-hut og til VM.

Men de mennesker der kunne have gjort noget i tide, er der ingen grund til at glemme. Hykleriet er ikke til at holde ud. Qatar fik tildelt VM i 2010, altså for 11 år siden.

Ja, DBU, fodboldforbundet, var imod, men hvorfor var sagen ikke alvorlig nok til at starte et oprør? I P1 onsdag morgen på DR kunne vi høre DBU’s direktør Jakob Jensen sige, at ideen om at give Qatar værtskabet ’var helt tosset’. Ja, det kan man roligt sige, men hvorfor gik Jacob Jensen og de øvrige fodboldpolitikere, så ikke til de rigtige politikere og bad dem blande sig ?

Det, Jensen også fik sagt, var, at en boykot kun giver mening, hvis alle er med: Politikere, erhvervsliv, turisme. Alle. Fodbolden skal ikke tages som gidsler.

Det kan han have ret i, men her flere år efter at der burde være grebet ind overfor en korrupt international fodbold tops beslutning om at tildele en slavenation VM i fodbold, virker det allermest som en fralæggelse af det medansvar, DBU også har. 11 år er gået med bortforklaringer og ingenting.

De rigtige politikere, altså dem, der er valgt til ikke kun at have fodbold tunnelsyn, men til at varetage Danmarks interesser, har også travlt med at fralægge sig et medansvar.

Mette Frederiksen jublede med i Parken, da vi vandt over Østrig. Og fred med det. Hun havde da i det mindste ladet sommerens rød hvide bøllehat blive hjemme og udskiftet den med en nydelig socialdemokratisk rød vinterjakke og rød/hvidt dannebrogshalstørklæde.

Jeg jublede også, da Joakim Mæhle scorede. Men jeg brækker mig, når jeg hører Mette Frederiksen formane alle kritikere om, at nu skal vi ’ikke blande sport og politik sammen’.

Jo, det er lige nøjagtig det, vi er nødt til, og som regeringen burde have gjort for længst. For intet forandrer sig for slavearbejderne verden over eller stopper korrupte sportspolitikere i at skide på menneskerettigheder for, at de selv kan skovle millioner ind, hvis politikerne ikke tvinger et kodeks ind, når værtskabet for VM og OL tildeles.

Og hvis du er tvivl om skandalens størrelse, så får du her et par tal:

Udgravningen af Panama-kanalen fra 1907 til 1917 kostede 5.009 mennesker livet, 9/11 angrebet på tvillingetårnene i New York kostede 3.130 mennesker livet og i Danmark døde 2.599 personer med corona. VM byggeriet i Qatar har indtil videre kostet 6.750 mennesker livet.

Og der er flere på vej for VM begynder først om et år.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
96 kommentarer
Vis kommentarer