I Danmark udøves magten som i Østeuropa

'Det er en skændsel for det danske demokrati, at vi har så lukket en magtudøvelse, og det er den helt afgørende årsag til, at politikerleden bare vokser og vokser,' skriver Poul Madsen. Foto: Jens Dresling
'Det er en skændsel for det danske demokrati, at vi har så lukket en magtudøvelse, og det er den helt afgørende årsag til, at politikerleden bare vokser og vokser,' skriver Poul Madsen. Foto: Jens Dresling

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Indimellem tænker jeg, at de gamle kommunistiske ledere i Østeuropa før murens fald må være stolte over, hvordan magten udøves i Danmark. Nogle vil sikkert synes sammenligningen er grov. Men siden den såkaldte offentlighedslov blev ændret til en reel mørklægningslov i 2013, har det reelt været umuligt for offentligheden og medierne at kontrollere, hvordan magten udøves i Danmark.  

Skandalen med de slettede SMS’er er det seneste eksempel, men der er ingen grund til at tro, det er det eneste.

SMS skandalen viser. hvor langt ud vi er kommet. Her er bevismateriale blevet slettet i minksagen, og lur mig om de, der har besluttet sletningen, ikke går fri. Lige nu ved vi ikke præcist, hvem det er, men det er sådan set også ligegyldigt, for sletningen er et udtryk for, at magthaverne i dette land har mistet respekten for at udøve magten som borgernes tjenere.

Det er ellers det, minister betyder - 'tjener' -men i moderne politisk oversættelse, betyder minister tilsyneladende en person, der i egen optik bare skal gøre ’det rigtige’, hvorefter det er skide ligegyldigt, om det også er lovligt.

Det er sådan, Mette Frederiksen argumenterer i minksagen: ’Vi slog minkene ihjel for folkesundheden og anede skam ikke det var ulovligt.’ Det vidste hun nu nok godt, men fordi offentligheden ikke har indsigt i processen, er det umuligt at bevise.

Men det handler ikke kun om slettede SMS’er. Det handler i endnu højere grad om den såkaldte ministerbetjening. Den blev stort set undtaget med mørklægningsloven i 2013, hvilket ifølge Folketingets Ombudsmand har medført 'væsentlige indskrænkninger' i muligheden for at få aktindsigt i materiale, som er udvekslet mellem bl.a. ministerier og styrelser.

Nu forhandles der i kulissen om at ændre offentlighedsloven. Ingen tror på, at regeringen vil være med til mere åbenhed, men det vil alle andre, siger de i hvert fald. For så forlyder det, ifølge Berlingske, at Venstre og Konservative alligevel ikke vil være med til mere åbenhed.

Er det fordi V og K med de nye positive meningsmålinger aner, at de selv kan komme til at sidde på ministerkontorerne indenfor en overskuelig fremtid?

Man kunne få den ubehagelige tanke, at 'åbenhed' blot er noget, Venstre og Konservative bruger til at svine socialdemokraterne til, men ikke er noget, de selv ønsker at gøre brug af. Det er en skændsel for det danske demokrati, at vi har så lukket en magtudøvelse, og det er den helt afgørende årsag til, at politikerleden bare vokser og vokser.

Hvis du skulle være i tvivl om, hvad lukkethed kan betyde for politikeres image og popularitet, så se lige på, hvad der er sket med Mette Frederiksen på ganske få uger. Hun er gået fra at være den helt store corona-helt til nu dagligt at være mistænkeliggjort og hængt ud for magtarrogance.

I meningsmålingerne er socialdemokraterne blevet indhentet, så det for første gang i årevis igen er åbent, om vi får en rød eller blå regering efter næste valg. Det handler ene og alene om, at når magten lukker sig om sig selv, så lukker vi ned for tilslutningen.

Det burde Venstre og Konservative lære af.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
251 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter