Jeg kunne ikke blive dansker

Jeg ville ikke kunne bestå en prøve om 'danske værdier', skriver Poul Madsen om, at man nu skal kunne bestå en værdiprøve for at blive dansk statsborger. Foto: Tariq Mikkel Khan
Jeg ville ikke kunne bestå en prøve om 'danske værdier', skriver Poul Madsen om, at man nu skal kunne bestå en værdiprøve for at blive dansk statsborger. Foto: Tariq Mikkel Khan

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

For at få dansk statsborgerskab, skal man nu også kunne svare på fem spørgsmål om danske værdier. Men hvordan skal man som ny dansker kunne svare rigtigt på det? Det afhænger jo helt af hvem der sidder og ’retter’. Er det en, der stemmer på Dansk Folkeparti eller en, der stemmer på Radikale?

De to partier deler på ingen måde de samme såkaldte danske værdier.

Og personligt ville jeg dumpe, hvis det er Mette Frederiksens udgave af de danske værdier, der er gældende. Jeg deler ikke den opfattelse, at det er en dansk værdi at forsøge at løbe fra sit ansvar, sådan som Mette Frederiksen gør i minksagen. Eller at det er en dansk værdi at være hjerteløs, som hun var i sagen om de danske børn i syriske fangelejre. Her skiftede Mette Frederiksen først rundt, da hun så at folkestemningen var skiftet til fordel for børnene. Det vil så sige at en dansk værdi er at være en udspekuleret vendekåbe ?

Jeg ville heller ikke bestå, hvis det var Dansk Folkepartis værdier om de nye danskere, der var gældende. Alle udlændinge er i Dansk Folkepartis øjne kriminelle nasserrøve og skal derfor smides ud eller sendes hjem til de lande, de oprindeligt kommer fra, også selvom de er danske statsborgere. I Dansk Folkepartis danske værdier er der nemlig ikke lighed for loven.

Jeg ville heller ikke bestå, hvis det var en radikal, der ’rettede’ min besvarelse. De radikale er efterhånden så woke, at de reelt er på vej til at begrænse ytringsfriheden, for at ingen skal føle sig stødt. Men en dansk værdi er netop, at vi kan sige, hvad vi vil under ansvar.

Danske værdier er ikke en entydig størrelse, men der er i vores grundlov regler, der definerer spillerummet. Det spillerum er der utroligt mange, der forsøger at begrænse i disse år fra hver sin side af det politiske spektrum. Det skal vi kæmpe imod.

Derfor er det også helt forkert at bilde nye danskere ind, at der findes helt skråsikre, klare svar på alt omkring det at være dansk. Dem vi forsøger at stoppe ved prøven, ville i øvrigt aldrig overholde det, der er de danske kerneværdier om lighed mellem kønnene, demokrati og frihed til at sige det, man mener. Men de skulle nok svare så en sådan måde, at de alligevel ville få dansk statsborgerskab.

Det at teste nye danskere for danske værdier er som så meget andet i denne tid et tomt politisk bluffnummer.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
190 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby