Annonce:
Annonce:

Journalister bør forlade Borgen

'Alle danske medier bør i samlet flok forlade Christiansborg,' mener Poul Madsen. Foto: Jonas Olufson
'Alle danske medier bør i samlet flok forlade Christiansborg,' mener Poul Madsen. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Opinionen

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Nedturen startede for alvor i 2013. Dengang besluttede politikerne at mørklægge magten, og vi har lige siden måttet leve med konsekvenserne.

Det er blevet vanskeligere for medierne at kikke magthaverne over skuldrene, og eftersom medierne er befolknings øjne og ører, kan man tørt konstatere, at vi i dag ved mindre om, hvordan magten udøves i Danmark, end vi gjorde for 10 år siden. De forsvundne mink-sms’er er den foreløbige kulmination.

Derudover ligger medierne sårede tilbage, efter et årti hvor de store mediehuse har kæmpet med de nye tider i mediebranchen, hvor de traditionelle guldkalve, papiraviserne, er blevet svigtet af brugerne, fordi nye generationer meget hellere vil læse gratis nyheder på nettet frem for at betale i dyre domme for en papiravis, der for dem virker som old news fra dagen før.

Annonce:

Så mens medierne kæmpede for deres overlevelse, rationaliserede og skar ned, oprustede politikerne. Politikerne har direkte adgang til at bevillige sig selv penge. Og det har de i den grad gjort. Der er kun én ting, der er steget lige så meget som partitilskuddene de sidste 30 år, og det er boligpriserne i København. Stigningen er på 600 procent!

For 10 år siden havde regeringens ministre ca. 50 pressemedarbejdere til rådighed, nu har de mindst tre gange så mange.

Udover antallet er en anden afgørende forskel, at hvor pressemedarbejderne tilbage i tiden havde til opgave at hjælpe regeringens ministre med at kommunikere på en letforståelig måde, så befolkningen forstod de nye love, så er kommunikationsenhederne i regeringen nu, med professor emeritus i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegaards ord, blevet forvandlet til ’politiske markedsføringsbureauer’.

Og de mange nye kommunikationsmedarbejdere betyder ikke, at offentligheden bliver bedre informeret. Tværtimod. Rækken af intetsigende skriftlige svar er eksploderet. En undersøgelse fra Roskilde Universitet viser, at Mette Frederiksens regering spiser medierne og dermed offentligheden af med fire gange så mange skriftlige svar som for 10 år siden.

Annonce:

Men det værste er, at jeg ikke tror, journalisterne og medierne helt har forstået, hvor meget vi er blevet sat skakmat af spinvældet. Det kan du læse meget mere om i min bog ’Bag Forsiden’.

Journalisterne går stadig til fest hos politikerne og synes nærheden er helt fin. Men det gør befolkningen tydeligvis ikke. I mange år har vi grinet af, at journalister og politikeres anseelse lå på niveau med brugtvognsforhandlere. Jeg synes, medierne skulle stoppe latteren og lave en markering, der virkelig kunne få gennemslagskraft:

Alle danske medier bør i samlet flok forlade Christiansborg, indtil politikerne med en ny offentlighedslov dokumenterer, at de faktisk ønsker at blive set efter i kortene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
131 kommentarer
Vis kommentarer
Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: