Annonce:
Annonce:

Medierne burde ha' en næse

'Medierne burde også få en næse. Det er på alle måder beskæmmende, at medierne ikke har interesseret sig mere for offentlighedsloven,' skriver Polu Madsen angående rød bloks næse til statsministeren. Foto: Anthon Unger
'Medierne burde også få en næse. Det er på alle måder beskæmmende, at medierne ikke har interesseret sig mere for offentlighedsloven,' skriver Polu Madsen angående rød bloks næse til statsministeren. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Opinionen

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Da Mette Frederiksen forleden frikendte sig selv i mink sagen, kom hun rent faktisk med en række initiativer, der skal skabe større åbenhed omkring, hvordan magten i det her land forvaltes. Men det gad journalisterne på pressemødet ikke spørge nærmere ind til, og der var heller ikke nogen af de mange selvbestaltede politiske orakler, der interesserede sig for sagen bagefter.

De havde i stedet travlt med at kalde statsministeren ’skamløs’ og alt muligt andet groft og kræve hendes afgang.

Men Mette går ikke af. Hun er ligeglad med, hvad meningsdannerne mener. Mette bliver, fordi hun modsat medierne forstår spillet og ikke mindst at spille det.

Annonce:

Men hvis meningsoraklerne lagde de grove tillægsord til side og i stedet begynde at tænke sig om, ville de med det samme støde på den åbenlyse sammenhæng, der er mellem Mette Frederiksens løfter om større åbenhed og støttepartiernes fredning.

Siden februar 2021 har SF haft flertal bag et forslag, der pålagde regeringen at indkalde til forhandlinger om lempelser af offentlighedsloven. Det er en kæmpe mærkesag for SF. Offentlighedsloven blev senest revideret i 2013, hvor man rent faktisk begrænsede offentlighedens mulighed for at se magthaverne over skuldrene og derfor blev loven døbt 'Mørklægningsloven'.

Men regeringen har hængt i bremsen, lige indtil Mette Frederiksens egen taburet vaklede, og hun var nødsaget til at lokke med noget, der kunne få støttepartierne til at fortsætte med at støtte hende.

Annonce:

Udover at give offentligheden større indsigt i magten, så proklamerede Mette Frederiksen også, at hun vil indføre en rådføringspligt i ministerierne, så statsministeriet ikke bare, som i mink sagen, kan tromle hen over alt og alle. Og så vil Mette Frederiksen lave et såkaldt demokratiudvalg, som blandt andet skal se på samspillet mellem politikere og embedsmænd. Begge dele er noget både radikale og Enhedslisten går meget op i. Så der var lunser til alle støttepartier og derfor kun en næse til Mette.

Men medierne burde også få en næse. Det er på alle måder beskæmmende, at medierne ikke har interesseret sig mere for offentlighedsloven, ikke bare nu, men lige siden 2013. Det svarer til, at en landmand ikke interesserer sig for den gødning han bruger på sine marker.

Medierne har siden 2013 ladet sig spise af med en lukkethed, der simpelthen er uklædelig for et demokrati. Men det, at vi lever i et meget lukket demokrati, der er langt efter vores nabolande, har åbenbart været for svært at forklare. Og når noget bliver indviklet, så hopper medierne fra. I dag handler det alene om at få folk til at klikke, ikke om indholdet er vigtigt og væsentligt. Og de politiske kommentatorer er som flokdyr på savannen. De gør alle det samme.

Annonce:

Da mink kommissionens rapport kom, stillede journalister og kommentatorer alle skarpt på, om Mette Frederiksen overlevede. På kort sigt et vigtigt spørgsmål, som naturligvis skal afklares, men på langt sigt sådan set ligegyldigt, hvis vi stadig fortsætter med den samme forældede og formørkede tilgang til, hvordan magten udøves i Danmark.

Nu er der en åbning. Nu handler det om at fastholde dagsordenen og ikke mindst holde Mette Frederiksen fast på løftet. Her kan medierne gøre en forskel, hvis de gider anstrenge sig og ikke bare springe videre til næste klik.

Hvis offentlighedsloven ikke ændres, så er det kun et spørgsmål om tid, før vi igen får en ny minksag, hvor magthaverne skider på ordentlighed, lovgivning og resten af Folketinget. Det eneste, der kan holde magthaverne på dydens smalle sti, er åbenhed. For hvis Mette Frederiksen, Barbara Berthelsen og de andre havde vidst, at medierne ville være i stand til at få indsigt i hele beslutningsprocessen, så havde vi aldrig stået med en sag, hvor et helt erhverv ulovligt blev likvideret, og hende, der sad for bordenden, bare kunne sige: jeg vidste da ikke, det var ulovligt.

Annonce:

Når vi i medierne er mest højstemte, så kalder vi os den 4. statsmagt, os, der kontrollerer de tre andre: den udøvende, lovgivende og dømmende magt.

Hvad med at vi begyndte at leve op til det?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
102 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: