Mediernes selvmål

Statsministeren skal ikke være podcast-vært og stille spørgsmål , hun skal svare, siger medierne, men de tager fejl og burde se kritisk på sig selv, skriver Poul Madsen. Ritzau/Scanpix
Statsministeren skal ikke være podcast-vært og stille spørgsmål , hun skal svare, siger medierne, men de tager fejl og burde se kritisk på sig selv, skriver Poul Madsen. Ritzau/Scanpix
Følg Opinionen

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Statsminister Mette Frederiksen er begyndt at lave podcast. ’Statsministeren spørger’, hedder den, og podcasten er mildest talt gabende kedsommelig. Men i Medie Danmark er man bestyrtede. Hvordan kan statsministeren tillade sig at gå medierne i bedene? Mediechefer, meningsdannere og andre mediemennesker, der selv synes, de er betydningsfulde, raser.

Mette Frederiksen kan simpelthen ikke tillade sig at stille spørgsmål, hun skal bare svare på de spørgsmål, som journalisterne stiller, og det ved enhver jo, at hun ikke vil. ’Det er svært at overdrive, hvor sælsom og dårlig en ide det er’, skrev Marcus Rubin i Politiken efter at have lyttet med.

Men værst af alt synes at være, at det er Socialdemokratiet, der betaler for podcasten. Ikke statsministeriet, selvom titlen er ’Statsministeren spørger’. Reelt ville det ingen forskel gøre. Det er os skatteydere der både finansierer socialdemokraterne og statsministeriet. Men det har de forargede mediemennesker åbenbart glemt. Glemt er også, at skatteyderne giver kæmpe bidrag til medierne selv.

Dagen efter Mette Frederiksen debuterede som podcastvært, blev der således lavet et nyt medieforlig, hvor der blev sendt endnu flere millioner afsted til DR og resten af medierne. Helt præcist 4,7 milliarder kr. om året.

Men det var der sjovt nok ingen mediechefer, der var forargede over. Det tages åbenbart som en selvfølge, at skatteyderne betaler, hvilket jo har den kæmpe fordel for medierne, at de ikke for alvor behøver interessere sig for, hvad det er, helt almindelige medieforbrugere gerne vil have. Mediecheferne og de selvhøjtidelige menings orakler kan i stedet bruge tiden på at få hundredvis af likes blandt ligesindede på twitter ved at rase mod statsministeren.

Hvis de gjorde sig den ulejlighed at tjekke, hvilke podcast flest danskere lytter til, så ville de se, at statsministerens podcast var den mest lyttede på Apple i denne uge. Nr.2 er Ditte Okmans sladderprogram ’Det vi taler om’. På 8. pladsen finder vi det højest placerede undersøgende journalistiske program, ’Visbys verden’, lavet af en privat mand fra Hillerød, Rasmus Visby. Han har specialiseret sig i at afsløre nepotisme og guldrandede aftaler for kommunale chefer.

Der er intet mærkeligt i, at folk godt gider lytte til så forskellige ting som afslørende journalistik, underholdning og statsministeren. Livet er ikke sort eller hvidt. Det er derfor flest danskere klikker på BT og Ekstra Bladet, som netop er denne blanding af underholdning, afsløringer og politik. Og selvfølgelig vil vi også lytte til statsministerens selvpromoverende podcast. Men det friholder hende naturligvis ikke fra at svare på kritiske spørgsmål i andre programmer.

Den del af kritikken er relevant, men som den er ført frem, er den et eklatant selvmål, fordi medieparnassets kritik lyder underskudsagtig og fornærmet. Og det er der fandme ingen almindelige mennesker, der gider lytte til.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
183 kommentarer
Vis kommentarer
Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind