Vi kan ikke vaccinere os ud af det

Vi tror stadig, vi kan vaccinere os til at problemfrit liv. Det kan vi ikke, skriver Poul Madsen. Foto: Ritzau/Scanpix
Vi tror stadig, vi kan vaccinere os til at problemfrit liv. Det kan vi ikke, skriver Poul Madsen. Foto: Ritzau/Scanpix

Poul Madsen, kommentator på Ekstra Bladet

Jeg forstår godt, hvis du er ved at give op.

Corona har været to år i et mentalt helvede. Selve sygdommen har ganske få været alvorligt ramt af, men på psyken er de fleste af os ramt. For mig har det været en blanding af raseri, skepsis overfor det vi fik fortalt og så en snigende angst.

Min angst handler ikke om, at jeg er bange for corona, men jeg synes der er slået så meget politisk plat på sygdommen, at jeg frygter, angsten for alvor har fået fat i os danskere, sådan at vi aldrig genvinder fornuften og indser at corona er en virus, som vi er nødt til at lære at leve med.

Vi har prøvet det meste, og corona er der stadig. Nu bare i en ny variant - omnikron. Den ser ud til at smitte endnu mere end de tidligere varianter. Først skulle vi isolere os og helst krydse over på det modsatte fortov hvis vi mødte nogen. Det gjorde vi så . Vi var, åh, så ansvarlige, fulgte blindt Mette Frederiksen, viste samfundssind og fik at vide, at så snart vaccinerne kom, ville alt blive meget bedre og næsten normalt igen.

Da vaccinerne endelig kom, viste vi endnu engang samfundssind og lod os stikke to gange og tænkte, at nu kunne vi endelig ånde lettede op. Det har vi så set den sidste måned, at vi ikke kunne. Nu bliver vaccinerede smittede.

Myndighedernes svar er et tredje stik. En vaccine booster, men det stopper ikke omnikron, meddelte det europæiske center for forebyggelse ECDC onsdag. Det er for sent.

Heldigvis ser det ud, som om vi bliver mindre syge af denne nye variant, men skolebørnene er alligevel sendt hjem på juleferie, julefrokosterne er aflyst, og nattelivet har fået besked på at lukke ved midnat. Men nu er der nye og flere restriktioner på vej lige før jul, og en ting kan man i hvert fald være helt sikker på: snart vil der også komme forslag om at vaccinere helt små børn.

Det er, som om vi stadig tror, vi kan vaccinere os til et problemfrit liv. Det næste bliver jagten på en corona-fortrydelsespille, som man kan tage, hvis man tror, man har fået corona. Medicinalindustrien skovler penge ind, alt imens de løbende nedjusterer deres vacciners beskyttelses grader.

Jeg har fået Pfizer, og da jeg i sensommeren fik den, var meldingen, at to stik ville beskytte mig 93 %. Da Delta varianten dominerede, blev procenten nedskrevet til 80, og nu viser en ny undersøgelse fra Sydafrika, at to stik Pfizer kun beskytter 33 % mod omnikrom.

Vi kan blive ved med at vaccinere i en uendelighed og blive mere og mere vanvittige over, at vaccinerne ikke virker og at corona stadig er der. Eller vi kan indse, at vi er nødt til at lære at leve med corona. For den forsvinder ikke, og det gør vores tiltagende vanvid heller ikke, hvis vi fortsætter som nu.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
603 kommentarer
Vis kommentarer
Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.