Hva' med gadefolket og smittefaren?

'Hvor er planen for det Danmark, som ingen bekymrer sig om – gadefolket har ikke et gadens parlament med magt,' spørger Puk Sabber. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
'Hvor er planen for det Danmark, som ingen bekymrer sig om – gadefolket har ikke et gadens parlament med magt,' spørger Puk Sabber. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Puk Sabber, socialrådgiver og skribent, skriver om Danmark på vrangsiden

Vi står foran den store spredning af coronavirus, siger de kloge.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man følge med i, hvad man skal gøre for at undgå smittespredning af virus. Derfor har myndighederne også udnævnt nogle særlige målgrupper, som man betegner som særligt udsatte og svage, og som man derfor bør tage ekstra hensyn til.

Disse grupper er blandet andet ældre, syge og gravide.

Her kan jeg ikke lade være med at tænke på de mennesker, der lever på bunden af vores samfund. Mennesker, der normalt ikke kommer til hverken læge eller tandlæge, men som lever som hjemløse eller subsistensløse, der flakker rundt i samfundet på må og få. Som opholder sig i offentlige transportmidler,opgange, stationer og på varmestuer, og som generelt har en tendens til at forputte sig sammen i klynger, hvor de søger ly og beskyttelse i læ af hinandens skuldre og varme.

Man har fra politisk side besluttet, at de ansatte, der normalt arbejder med målgruppen har fået besked på at tage hjem i 14 dage med løn. Med hvad med de socialt udsatte selv? Hvor skal de tage hen?

De socialt udsatte er også en gruppe - der udover at have misbrug – generelt har et nedsat immunforsvar og en masse følgesygdomme. Mange af dem kan være smittebærer uden at vide det, og de kan overføre smitten, hvis de opholder sig i klynger sammen.

Selv små samfund som Christiania har nedlagt alle deres møder og aktiviteter og har lukket butikker og beværtninger. Christiania er godt klar over, at det er farligt for mange af deres stamgæster, hvis de bliver smittet. Smitten vil hurtigt kunne sprede sig til resten af Christiania og ud i samfundet – Christiania huser nemlig mange socialt udsatte, der på daglig basis kommer der.

Smittefaren ved fx at dele hashpiber, joints og sutte på den samme ølflaske. Tidligere tuberkulose patienter, og menneske med astma og nedsat lungefunktion, dem finder man rigtig mange af i målgruppen af socialt udsatte. Og det er jo lige præcis dem, der dør, hvis de bliver smittet. Er deres liv ikke lige så meget værd som andres?

Jeg bliver så harm over, at man altid glemmer at kere sig om dem, der ikke selv har kræfter til at sige fra, som ikke har en pengestærk organisation bag sig som fx Ældresagen og andre foreninger, der er til for de syge.

Udover den sociale slagside, så er det generelt også bare dybt uansvarligt. Tager man fx de lukkede psykiatriske afdelinger, så er der ikke nedlagt forbud mod besøg eller patientudgang. Det er der på de somatiske. Man skal bare huske, at mange patienter, der er indlagt på de lukkede afdelinger, kommer med smittefare, da mange af dem er socialt udsatte, der i forvejen har et nedsat immunforsvar.

Hvor er planen for det Danmark, som ingen bekymrer sig om – gadefolket har ikke et gadens parlament med magt, der kan vedtage love for dem? De bliver ikke sendt hjem med løn, de får ingen milliarder som banker og erhverv. De er overladt til sig selv i en tid, hvor alle andre taler om håndsprit og toiletpapir.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
15 kommentarer
Vis kommentarer