Hvad med de socialt udsatte, Mette?

'Skal alle hjælpepakker til toperhvervslivet nu have den indvirkning, at der skal skæres i vores velfærd? Vil det betyde, at de socialt udsatte, syge og svage i vores samfund ikke skal forvente den samme service som før,' spørger Puk Sabber. Foto: Olivia Loftlund
'Skal alle hjælpepakker til toperhvervslivet nu have den indvirkning, at der skal skæres i vores velfærd? Vil det betyde, at de socialt udsatte, syge og svage i vores samfund ikke skal forvente den samme service som før,' spørger Puk Sabber. Foto: Olivia Loftlund

Puk Sabber, socialrådgiver og skribent, skriver om Danmark på vrangsiden

Mette Frederiksen sagde forleden i spejlsalen på Christiansborg til alle de fremmødte journalister, at man ikke skulle regne med, at vores velfærdssamfund ville se ud, som vi kender det i dag, når vi når over på den anden side af coronaepidemien.

Flere inden for det socialfaglige område har efterfølgende spekuleret over, hvad denne udtalelse helt præcist indebærer. For det lyder alvorligt.

Skal alle hjælpepakker til toperhvervslivet nu have den indvirkning, at der skal skæres i vores velfærd? Vil det betyde, at de socialt udsatte, syge og svage i vores samfund ikke skal forvente den samme service som før? Jeg håber her, at der er nogle journalister derude, der vil dykke ned i det spørgsmål og undersøge, hvad statsministeren mente med den udtalelse.

Rigtig mange socialt udsatte er i forvejen hårdt ramt af epidemien og går en usikker fremtid i møde. Eksempelvis i forhold til, om der nu ikke kan afklares og tildeles de fleksjob og førtidspensioner, som lige inden corona ramte landet, var i fuld gang med at have sin virkning med en markant stigning i antallet af tildelinger af førtidspensioner rundt om i hele landet.

Denne udvikling er med et stoppet. De såkaldte rehabiliteringsmøder er aflyst og udsat på ubestemt tid. Så usikkerheden er stor. Det er mennesker, der i årevis har kæmpet for at nå en afklaring og få deres sager lukket.

Det lader til, at denne her epidemi har uoverskuelige økonomiske konsekvenser, og at ingen går fri, især når det gælder de lavtlønnede, syge og socialt udsatte. Djøfferne er forsat sendt hjem med løn.

Derudover har børneområdet også mærket til de sidste par ugers nedlukning af det offentlige Danmark. Området med anbragte børn er hårdt ramt. Jeg har oplevet, at plejebørn er blevet flyttet på grund af ældre plejeforældre i risikogruppe - og plejebørn, der ikke kunne håndteres i forhold til de retningslinjer, der er på området. Derfor er de blevet opsagt og flyttet til nye steder.

Jeg har oplevet, at børn er sendt hjem fra institutioner, og syge, anbragte børn i risikogruppen, der er blevet behandlet i frygt og angst - uden at deres forældre har kunnet stille noget op. Alle de normale tiltag på området er lukket delvist ned og erstattet af en social hotline for børneområdet, der i sagens natur ikke kan handle i de enkelte situationer.

Som noget helt centralt, har regeringen med hast indført en lov på børneområdet, så samvær mellem anbragte børn og deres forældre og netværk suspenderes.

Værst af alt her er, at mange kun har samvær hver anden måned i 2 timer, og for dem betyder aflysning af to samvær, at de ikke ser deres børn i 3 måneder. Regeringen har ikke indført, at børnene har krav på erstatningssamvær med deres familie og netværk, når de under denne suspendering mister deres samvær. Under normal lov og omstændighed erstattes et samvær, der aflyses af 'systemet'.

Der er meget på spil for mange. Med alt fra de små erhvervsdrivende og til dem, der skal passe deres børn, imens de arbejder hjemme - men de anbragte børn og deres forældre og andre socialt udsatte, deres stemme er ikke med i regeringens taler og hjælpepakker.

Mange af dem bærer rundt på de sygdomme, der gør dem særligt sårbare for smitte - og de har i forvejen en krig at kæmpe med. Misbrugsbehandling er lukket delvist ned, psykiatrien ligeså. Man kan som socialfaglig godt blive voldsomt bekymret over, om det her er en varig tilstand på hele det sociale område - at det aldrig igen bliver som før epidemien.

Var det mon det, som Mette Frederiksen mente? Det er vi mange, der gerne vil have et svar på.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
12 kommentarer
Vis kommentarer