I mini-Manilla - også kendt som Strandvejen

'Sjovt nok synes alle, der benytter sig af ordningen - eller er venner med dem, der benytter sig af ordningen - at det er den mest fantastiske ide at hente en fattig kvinde til Danmark, placere hende i et værelse i kælderen og lade hede tage den sure tjans i huset, mens man selv gør karriere, træner sin krop og plejer sit sociale netværk,' skriver Puk Sabber. Foto: POLFOTO
'Sjovt nok synes alle, der benytter sig af ordningen - eller er venner med dem, der benytter sig af ordningen - at det er den mest fantastiske ide at hente en fattig kvinde til Danmark, placere hende i et værelse i kælderen og lade hede tage den sure tjans i huset, mens man selv gør karriere, træner sin krop og plejer sit sociale netværk,' skriver Puk Sabber. Foto: POLFOTO

Puk Sabber, socialrådgiver og skribent, skriver om Danmark på vrangsiden

Så har den succesfulde iværksætter og debattør Martin Thorborg meldt sig på banen om au-pair pigerne. Eller de filippinske husslaver, hvis man siger sandheden. Fattige, der hentes til de rige lande og bliver holdt til hjemmet 24/7 i et underbetalt job. De er ikke her for at se den lille havfrue og lære sproget.

Sjovt nok synes alle, der benytter sig af ordningen - eller er venner med dem, der benytter sig af ordningen - at det er den mest fantastiske ide at hente en fattig kvinde til Danmark, placere hende i et værelse i kælderen og lade hede tage den sure tjans i huset, mens man selv gør karriere, træner sin krop og plejer sit sociale netværk. Helst langt væk fra det afkom, man har fået.

Jeg har selv været i mini-Manilla også kendt som Strandvejen i både bus og på gåben. De eneste, man møder på den vej mellem Klampenborg og Helsingør, er fra Filippinerne. Jeg har også prøvet at tage bussen fra Lyngby Station, hvor der inde i i 7-eleven var forsamlet en gruppe af filippinske piger, der så ud til at afholde en form for gruppemøde.

Jeg ville tale med dem, da jeg altid har været oprevet over deres forhold i Danmark. Det er ikke kun i Danmark, de udnyttes. I Dubai behandler de også disse unge kvinder som husslaver. Det gik ret hurtigt op for mig, at det ikke var kulturudveksling, der var gang i dengang for cirka 10-15 år siden, da det begyndte.

De så på mig med had. De var afvisende og vendte mig ryggen. Jeg begyndte at tale til dem på engelsk og spurgte direkte, hvordan det var at være her i Danmark? Hvordan de blev behandlet? Om de ikke savnede deres børn? Og jeg fortalte, at der var mange danskere, der slet ikke syntes, at det var i orden at udnytte dem på den måde. De endte med at fortælle rigtig mange grimme historier, der bekræftede alle mine tanker om livet bag de store lukkede mure.

Nogle af dem havde selv børn. Det var normalt, at man fik lavet falske papirer, der gjorde, at man kunne komme hertil alligevel, da ordningen ikke tillader, at man har børn i hjemlandet. Men det ser man åbenbart stort på.

Det er helt absurd, at vi som et moderne land tillader menneskehandel. Omvendt kan næsten intet overraske mig mere med alle de lortesager i de højre luftlag. Der er ingen moral. Skuffen står blafrende åben, og moralen bliver mere og mere beskidt.

For få år siden blev der kørt en artikelserie om, hvordan rige familier udnyttede de handlede kvinder, så de kunne arbejde lidt mere her og der. De solgte dem simpelthen videre til andre og tjente penge på dem – når de vel at mærke var færdige i deres eget hus. Og som om det ikke var nok, at de unge kvinder skulle stryge skjorter og passe de riges unger, så blev de også misbrugt som sexdukker.

Sad på Gentofte station ved siden af en au-pair fra Filippinerne, der havde to skoledrenge med fra en rig familie. Det kunne man se på deres tøj og frisure. Hun sad med hovedet nede i sin smartphone, imens de to drenge på cirka 5 og 8 år hoppede rundt ved kanten – over den gule streg. Ingen sagde noget, men stod bare og gloede.

Så tog jeg fat i hendes skulder og pegede hen på de to drenge. Hun reagerede med ligegyldighed og fik dem gennet hen til sig på gebrokkent engelsk, som de ikke forstod, men de forstod hendes tegnsprog.

Jeg har talt med pædagoger ansat i området, og de kan fortælle om børn, der er i dårlig trivsel og udvikling, da de er mere knyttet til deres au-pair end til deres reelle omsorgspersoner. De har et dårligt sprog og fungerer ikke socialt. Hvis det var forgået i underklassen, var deres børn blevet tvangsfjernet på grund af omsorgssvigt.

At den og den har en au-pair fra Filippinerne, gør det aldrig normalt. Fejlen er, at folk med penge ofte tror, de kan købe sig fra alt. Nogle tror på devisen om, at de faktisk hjælper de stakkels fattige mennesker ved at lade dem komme hertil. Så har de råd til at betale for deres børns uddannelse derhjemme og bygge et hus.

Men alt det her minder i den grad om det, der også skete på et tidspunkt i Afrika, hvor hvide rige mennesker fra blandt andet kultureliten kunne leve som konger og baroner. Historien gentager sig i en ny form, og mennesket vil nok altid bare være et svin, der instinktivt vil forsøge at udnytte andre til egen fordel.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
60 kommentarer
Vis kommentarer