Kriminelle løslades stadig til gaden

'Stik imod alle regler løslader man til gaden. Uden nogen form for forsørgelse. Det er ikke godt nok,' skriver Puk Sabber om kriminelle. Foto: Jacob Erbahn
'Stik imod alle regler løslader man til gaden. Uden nogen form for forsørgelse. Det er ikke godt nok,' skriver Puk Sabber om kriminelle. Foto: Jacob Erbahn

Puk Sabber, socialrådgiver og skribent, skriver om Danmark på vrangsiden

Igen har jeg stået med en nyligt løsladt fra et fængsel. En ung mand, der blev løsladt til gaden uden en krone på lommen. Der var end ikke ansøgt om kontanthjælp, inden han blev løsladt. Jeg måtte låne ham penge, for at han kunne komme med det offentlige til et møde oppe på kommunen, som jeg havde hjulpet ham med at få sat i stand.

Manden kunne så heller ikke få sin kontanthjælp udbetalt, da han ingen nem-konto havde. Hvilket man skal have i dag for at kunne få udbetalt sin sociale ydelse. Dette skulle de også havde sikret sig, inden de løslod ham.

Den unge mand var for øvrigt alvorligt syg og far til nogle mindre børn. Så hele hans situation taget i betragtning var han rent ud sagt på røven – uden så meget som noget støtte fra hverken kriminalforsorgen eller kommunen.

Jeg møder flere og flere unge mænd i den situation. Og hvordan kan det være?

Jeg oplever som socialrådgiver, at indsatsen i fængslerne er så skrabet, at de indsatte for eksempel må vente flere uger på at få den hjælp, som de faktisk har krav på – altså en helt simpel indsats som en indsættelsessamtale, som de så aldrig får, inden de bliver løsladt. De får heller ikke en løsladelsessamtale, inden de bliver løsladt.

Så det hele sejler, og der er ingen i kommunen, der får besked om, at de hverken er blevet indsat eller løsladt. Det er en klar overtrædelse af de regler, der er på området, hvor indsatte har en vis form for minimumsrettigheder.

Det er åbenbart blevet så skrabet med den hjælp, man kan få, at det ikke længere er muligt, at der er en socialrådgiver til stede, som man som indsat kan regne med at få hjælp fra. Og tanken om 'den gode løsladelse', som kriminalforsorgen og kommunen i flere år har kæmpet med at få implementeret, er aldrig rigtig blevet til noget. Det vil sige tanken om, at 'ingen giver slip, før andre tager fat'.

I dag er en indsat heldig, hvis han eller hun blot får en samtale med sin 'kontaktperson', der ofte er fængselsfunktionær/betjent.

For et par uger siden kunne man læse, at DR havde fået aktindsigt i kriminalforsorgens økonomi, hvor det fremgik, at kriminalforsorgen ikke havde brugt 200 millioner kroner, som der ellers var afsat til at få kriminelle ud af kriminalitet – både under og efter afsoning.

Det er uheldigt, at vi har et system, hvor man løslader desperate unge mænd til gaden, uden at man som minimum tilbyder dem en samtale inden løsladelse, hvor man sørger for, at de mest basale ting er på plads, altså forsørgelse og bolig.

Stik imod alle regler løslader man til gaden. Uden nogen form for forsørgelse. Det er ikke godt nok, når man ved, hvad det betyder, og når DR så oven i købet nu har afdækket, at kriminalforsorgen slet ikke har brugt i nærheden af de vanvittig mange millioner, som var afsat til netop at undgå, at situationer som dette opstår.

Netop at undgå, at vi får et samfund, hvor antallet af ofre for kriminalitet stiger.

Og man kan sige sig selv, at når de her desperate unge mænd ender på gaden, uden at der hverken er hjulpet med det ene eller det andet, så ryger de lige tilbage i kriminalitet, misbrug og et værre lorteliv, inden der er gået 24 timer. Og ofte vender de retur til fængslet igen, inden der er gået et år – det viser alle statistikker.

Gad vide, om det måske har noget med de sociale forhold at gøre, der er så elendige ved løsladelse, at det er nemmere at vende retur - hvor der trods alt er en seng, varme og mad.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
76 kommentarer
Vis kommentarer