Selvfølgelig går mennesker amok på landets jobcentre

'I de fleste jobcentre er der efterhånden ansat vagter fra private firmaer ,' skriver Puk Sabber og mener at vide hvorfor. POLFOTO
'I de fleste jobcentre er der efterhånden ansat vagter fra private firmaer ,' skriver Puk Sabber og mener at vide hvorfor. POLFOTO

Puk Sabber, socialrådgiver og skribent, skriver om Danmark på vrangsiden

Igen kan man læse om en mand, der er gået amok på et lokalt jobcenter et sted i Danmark. Og forleden gik en anden mand amok på en ansat i et helt andet jobcenter.

Denne gang gik det kun udover en række computerskærme, stole og borde.

Hele kulturen omkring vagter på jobcentre er opstået som følge af de mange overgreb, der er fundet sted igennem de sidste 10 år.

Flere voldsomme sager tog fart i starten af dette årti, hvor eksempelvis sagen om Brøndbymanden', der satte ild til sig selv foran jobcentret i Brøndby kom på landkortet, da han døde af det. Brøndbymanden var far, og desperat da jobcentret ikke ville hjælpe ham med at få refunderet sin praktikløn, så han kunne betale sin husleje. Hvis han mistede sin lejlighed, havde børnefamilieafdelingen truet med, at børnene ville blive fjernet.

Efterfølgende har der været flere sager, hvor der har været påsat ildebrande, hvor mennesker med økser har hakket ud after ansatte, og hvor skranker er blevet smadret.

I de fleste jobcentre er der efterhånden ansat vagter fra private firmaer – eksempelvis i København. Der mødes man som det første af uniformerede, der direkte henvender sig som de første, når man træder ind. Og i en kæmpe jobcenterfabrik, der lige er åbnet i Valby i København er sikkerheden i top, så stedet mere handler om at beskytte de ansatte, end det handler om at være til for borgerne, når de har brug for hjælp.

Og det er vel det, der er kernen i de mange overfald, som jeg oplever det i de sager, hvor jeg fungerer som bisidder. Ekstremt syge mennesker, der både lider af somatiske og psykiatriske diagnoser afvises gang på gang. De sanktioneres økonomisk, gøres hjemløse og går for lud og koldt vand. De kan ikke få fat i en sagsbehandler, og de skal være heldige, hvis de overhovedet har en fast sagsbehandler i en kort periode. De kastes rundt i systemet, hvor ingen tager ansvar – alt imens bliver de mere og mere syge.

Det er en socialderoute skabt af systemets manglende fleksibilitet. Et system der er blevet så rigidt, at de mest desperate mennesker presses til det yderste. Og når man intet har at miste, frygter man intet – og det er netop derfor, at afmagten tager over, og volden bliver til et sidste råb om hjælp.

Det er paradoksale er, at de ansatte tilbydes krisehjælp, og den desperate borger, nu gerningsmand, får forbud mod fremmøde og en dom, hvor der højst sandsynligt ryger yderligere gæld for sagsomkostninger oveni den gæld, som vedkommende i forvejen kæmper med.

Der er ingen anden udvej end at få de syge og socialt udsatte ud af jobcenter-regi – at droppe hele tanken om, at alle kan komme i arbejde. De mennesker, der er ramt af arbejdsløshed, skal tilbydes kvalificeret hjælp af et jobcenter. Men mennesker, der har brug for støtte og hjælp skal behandles ordenligt – og ikke mødes af krav og kontrol for systemets egen skyld. Det er ren og skær systemvold.

Hvis ikke vi ændrer den måde at drive vores velfærdsystem på, vil vi i de kommende år opleve flere og flere overfald, dødsfald og smadrede jobcentre,. Mennesker bliver ikke mindre desperate af af blive kørt over af en fejldisponeret socialpolitik, hvor man eksempelvis tror, at gamle narkomaner, der aldrig har gået i skole, kan arbejde. Eller dybt psykotiske mennesker, der har hørt stemmer i årevis, kan blive normale.

Hvis den nye regering ikke kan se, at den er helt gal med det system, de selv har været med til at skabe, så er der ikke meget solidaritet tilbage i hverken S, SF eller EL.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
97 kommentarer
Vis kommentarer