Afskedsbrev til Dorph og Dyrby

'Det er ikke alene kvinderne, I står til regnskab overfor. I står også til regnskab overfor alle os mænd, der nærer et indtrængende ønske om at bakke kvinderne op,' skriver Randahl Fink til Dorph og Dyrby. Arkivfoto
'Det er ikke alene kvinderne, I står til regnskab overfor. I står også til regnskab overfor alle os mænd, der nærer et indtrængende ønske om at bakke kvinderne op,' skriver Randahl Fink til Dorph og Dyrby. Arkivfoto

Randahl Fink, selvstændig innovatør

Jeg skriver henvendt til jer, Jes Dorph og Michael Dyrby. Det gør jeg fordi, jeg hele mit voksne liv har ønsket at møde jer for at sige: Nu er det fandeme nok!

Som mange andre danske mænd, har jeg nemlig bemærket kvinders agtsomhed. Jeg har set kvinder skifte fortov om aftenen og vidst, at det ikke var på grund af mig, men på grund af frygten for, at jeg var en af jer. På den måde har jeres ugerninger svinet hele mandekønnet til, og det vil jeg ikke finde mig i.

Vi normale mænd har set utrygheden i kvinders øjne, fordi I har ødelagt det for alle andre. Vi har været på vagt på vore døtres vegne — ikke fordi, vi frygtede, de skulle møde rigtige mænd, men fordi vi frygtede, de skulle møde jer.

Derfor er jeg fuld af taknemmelighed overfor Therese Philipsen, Louise Degn og de utallige andre heltinder, der nu står frem. For takket være deres vidnesbyrd i dokumentarserien ‘Sexisme bag skærmen’ fatter jeg endelig alt det, I så længe har holdt skjult. Og klarsynet — indsigten i alle jeres ugerninger — bringer mig kun afsky.

Jeres benægtelse gennem hele det seneste år, hvor dokumentaren har været under udarbejdelse, afslører, at selv med beviserne forelagt, er det jeres natur at dække over sandheden — uanset hvilken smerte, I påfører andre.

Men jeres benægtelse afslører også, at der er noget afgørende, I har overset. I har troet, at verden lå for jeres fødder, fordi de eneste, der stod i vejen, var de konkrete kvinder, I har trådt på. Derfor valgte I at træde på dem endnu engang ved offentligt at beskylde dem for at lyve — i håb om, at livet som rovdyr kunne fortsætte.

Men intet kunne være mere forkert.

For det er ikke alene kvinderne, I står til regnskab overfor. I står også til regnskab overfor alle os mænd, der nærer et indtrængende ønske om at bakke kvinderne op. Vi, der i årtier har skullet høre på sætningen ‘mænd er nogle svin’, har kun ét mål: At få pillet svinet ud af den sætning.

Jeg er pinligt bevidst om, at I to ikke er de eneste. Men jeg ved samtidig, at normale mænd kun har foragt til overs for jer. I har kun fået en plads blandt os, fordi I har forklædt jer som os; og takket være det spotlys, kvinderne har sat på jer, kan vi nu se, hvem I er, og hvad I er. Derfor vil vi nu nedkæmpe alt det, I står for.

Det er ikke kun arbejdsgivere, der skiller sig af med jer — det er hele Danmark, der siger farvel. Hvor end I måtte forsøge at presse jeres falske smil frem, vil vi stå side om side med kvinderne  og tørre jeres smil væk. I kommer ikke nogensinde igen til at udfylde en rolle, hvor ordentlige mænd kan forhindre det. Kvinderne har sagt fra — og vi er lige bag dem.

Det store flertal af mænd er nemlig bare det: mænd. Vi taler ordentligt til kvinder. Vi smiler i respekt til kvinder. Og det gør vi, helt uden jeres ukontrollable liderlighed og nedrige magtmisbrug.

For os, er kvinderne nemlig ikke vores. Vi vil ikke tiltvinge os noget. Nej, vi tilbyder at være deres, fordi vi oprigtigt holder af dem.

Rigtige mænd forstår, at intelligens, flid og dygtighed intet har med køn at gøre. Kønnene er for os præcis lige værdige, og de har en kun konstruktiv forskellighed, der gør os stærkere sammen.

Kvinder kan noget. Mænd kan noget. Og i forening kan vi endnu mere.

Det er selve dette for mennesket essentielle samspil mellem kønnene, I har forsøgt at knække, og herfor findes ingen tilgivelse.

I har for evigt mistet retten til at kalde jer mænd; for det I er — det I gør — skal aldrig igen være i vores køns navn.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
152 kommentarer
Vis kommentarer
Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.