Apple snyder iPhone 12 kunderne

Der er ofte kø, hver gang en ny iphone lanceres, her i 2016 ved lanceringen af iphone 7. Men holder iphone, hvad Apple lover? Nej, svarer Randahl Fink Isaksen i denne grundige gennemgang. Foto: PR
Der er ofte kø, hver gang en ny iphone lanceres, her i 2016 ved lanceringen af iphone 7. Men holder iphone, hvad Apple lover? Nej, svarer Randahl Fink Isaksen i denne grundige gennemgang. Foto: PR

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Apple har for nyligt lanceret deres nye mobiltelefon, iPhone 12. Apples iPhone er blandt de dyreste mobiltelefoner, og den er også Danmarks bedst sælgende mobil. Jeg har ingen personlige interesser i hverken Apple eller virksomhedens konkurrenter, men det interesserer mig meget, om vi forbrugere bliver behandlet fair.

Derfor har jeg sat mig for at undersøge, om vi faktisk får en konkurrencedygtig mobil for pengene, og om iPhone 12 holder det, Apple lover.

Her er, hvad jeg fandt:

I 2020 giver mange mobiler adgang til det hurtige 5G mobilnet. Derfor var det ikke overraskende, at Apple præsenterede iPhone 12 under sloganet ‘5G just got real’. I deres lanceringsvideo reklamerer Apple med, at du med iPhone 12 kan downloade film og andet med en svimlende hurtig hastighed på 4.000 megabit per sekund. Det svarer til, at Apples iPhone 12 leverer 4 gange den højeste fibernethastighed, danskerne kan få leveret i hjemmet. Men er det sandt?

Nej. Den iPhone, som Apple sælger i Europa, har slet ikke den amerikanske 5G-antenne, som kræves for at opnå 4.000 megabit per sekund. I praksis vil danske forbrugere opleve hastigheder på mellem 130 og 240 megabit per sekund med iPhone, som med andre mobiler.

Når nu iPhone 12 koster præcis det samme som iPhone 11, kunne forbrugerne tro, at de får den samme mængde udstyr med i købet som tidligere år. Men er det sandt?

Nej. I år har Apple fjernet strømforsyningen fra æskerne, hvilket betyder, at forbrugerne skal betale 169 kroner ekstra for en Apple strømforsyning, hvis de vil have adgang til den helt særlige feature, det åbenbart er, at kunne lade mobilen op.

Ved lanceringen forsvarede Apple sig med, at Apple ville skåne miljøet ved at sikre, at kunderne genbruger deres gamle strømforsyninger. Men er det så sandt?

Nej. Den nye iPhone 12 kan lade med 20 watt. De strømforsyninger Apple tidligere har givet med mobilerne er på 5 watt. I teorien kunne forbrugeren godt genbruge den gamle 5 watt strømforsyning, men det ville betyde væsentligt langsommere opladning. Det sandsynlige resultat er derfor, at mange forbrugere vil købe en ny strømforsyning, hvilket øger Apples indtjening. Mon ikke Apple har regnet det ud?

Men når Apple hævder at ville skåne miljøet, kunne man tro, at Apple nu endelig ville gøre op med den kedelige tendens, at deres produkter bliver sværere og sværere at reparere. Men gør de så det?

Nej. Desværre har aktivisten Hugh Jeffreys afsløret, at iPhone 12 slet ikke kan repareres af almindelige værksteder. Den nye iPhone 12 har nemlig et særligt overvågningssystem, der gør, at mobilen opdager, hvis en uafhængig reparatør udskifter reservedele i den, uden Apple får betaling for det.

Efter at have opvarmet iPhone 12 til 80 grader for overhovedet at kunne bryde den særlige lim, mobilen er limet sammen med, gør Hugh Jeffreys et forsøg, hvor han ombytter delene i to nye iPhones. Forsøget afslører, at iPhone 12 lukker ned for væsentlige funktioner, hvis en uafhængig reparatør udskifter batteriet, kameraet eller andre reservedele i den — endda selvom reservedelene er Apples egne.

Hvis Hugh Jeffreys har ret, må man spørge, hvad vore politikere siger til, at Apple på denne måde tager monopol på at reparere vore produkter, samtidig med at EU indfører lovgivning, der netop skal sikre os allesammen retten til at reparere.

For miljøets skyld kunne Apple også vælge at følge de globale standarder og udstyre den nye iPhone 12 med det USB-C ladestik, der i dag findes i bunden af alle andre mobiler og mange andre elektroniske produkter. Det ville nemlig betyde, at forbrugerne kunne genbruge ladekablerne, headsets og andet udstyr fra tidligere køb. Men gør Apple så det?

Nej. I bunden af den nye iPhone 12 sidder det gamle lightning stik, som Apple indførte tilbage i 2012. YouTube-stjernen TechNik har i en video vist, at han på blot 30 minutter kan lade en Android mobiltelefon op til 100 procent via dens USB-C stik, mens det tager over 3 gange så lang tid med iPhone 12 og dens gammeldags lightning stik.

Endelig reklamerer Apple med, at den nye iPhone 12 er beskyttet af en helt ny glastype kaldet Ceramic Shield, som ifølge Apple giver ‘fire gange bedre beskyttelse, hvis du taber din telefon’. Men er det så sandt?

Nej. Forsøg har vist, at glastypen rigtignok er mere holdbar, men hvor andre mobiler er beskyttet af den samme glastype over hele mobilen, har Apple valgt at sætte en ældre glastype på bagsiden. Så beskyttelsen afhænger altså helt af, om du er heldig, at mobilen falder på gulvet med skærmen først.

I Danmark er næsten hver anden solgte mobil en iPhone. Da Steve Jobs i 2007 præsenterede den første iPhone havde Apple skabt et produkt, der var revolutionerende for sin samtid. Det betød, at Apple blev mejslet ind i vores bevidsthed som det mest innovative brand. 

I en række år, var Apple foran sine konkurrenter, og som verdens rigeste teknologivirksomhed, kunne de have valgt at investere de tjente milliarder i fortsat at give Apple-kunderne de bedste teknologier. Men i stedet har Apple brugt et årti på at skabe et bredt produktprogram med ure, højtalere, tv-bokse og meget andet, som til sammen udgør en lukket Apple-verden, hvori produkterne i vidt omfang kun virker med andre Apple-produkter.

Hvis den danske forbruger står nede i Elgiganten og forelsker sig i et Apple Watch, er forbrugeren tvunget til at købe en iPhone for at kunne bruge urets funktioner. På samme måde, hvis forbrugeren køber en Apple tv-boks til fjernsynet, så har Apple med vilje lavet det sådan, at du er tvunget til at købe en iPhone, hvis du vil styre boksen fra din mobil eller streame musik til den.

Denne artikel er skrevet i Apples tekstbehandlingsprogram Pages på min Mac, og fordi jeg gerne vil kunne læse og rette mine Pages dokumenter på mobilen, er også jeg tvunget til at købe en iPhone.

Apples produktprogram er blevet et fluepapir, der dufter godt, og jo tættere vi kommer på, jo mere fast sidder vi. Imens malker Apple os for penge med en dyr mobil, der ikke holder, hvad Apple lover, og som ikke giver os mange af de moderne features, konkurrerende produkter har.

De andre producenters mobiler har skærme, der fylder hele forsiden af mobilen — det har Apples iPhone ikke. De andre mobiler har hurtige 120 Hz skærme — det har iPhone ikke. De andre mobiler har kameraer, der optisk kan zoome 5 gange — det kan iPhone ikke. Mange andre mobiler har almindeligt jackstik til høretelefoner — det har iPhone ikke. Og jeg kunne blive ved.

Engang solgte Apple os deres produkt ved hjælp af positive incitamenter: Køb vores mobil og få disse unikke, nye muligheder. Nu sælger Apple deres produkt på negative incitamenter: Køb vores mobil, for ellers kan din mobil ikke snakke sammen med de andre Apple-produkter, du har.

Julen står for døren, og Apples produkter vil igen i år være at finde blandt gaverne i mange danske hjem. Ikke fordi Apple laver de bedste produkter, men fordi forbrugerne bliver snydt til at tro det.

Man kan håbe, at vore politikere vil få øjnene op for, hvordan Apple misbruger sin dominerende stilling, og kræve, at forbrugerne mere frit skal kunne sammensætte produkter fra forskellige producenter, så vi kan få fri og fair konkurrence mellem producenterne. Men på Christiansborg løber alle politikerne selv rundt med en iPhone, så de er lige så fanget som os; og i EU virker den software, parlamentsmedlemmerne stemmer med, kun på Apples produkter.

Apple skønnes årligt at bruge over 2 millioner euro på lobbyarbejde i EU. Foreløbigt ser det ud til, at de får noget for pengene.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
84 kommentarer
Vis kommentarer