Annonce:
Annonce:

Derfor vandt Ellemann

Modsat mange politiske kommentatorer mener Randahl Fink, at Venstres leder kom bedst ud af statsministerdebatten på DR søndag. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Modsat mange politiske kommentatorer mener Randahl Fink, at Venstres leder kom bedst ud af statsministerdebatten på DR søndag. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Randahl Fink, selvstændig innovatør

Det var tre stærke statsministerkandidater, der søndag tørnede sammen i deres første tv debat. Mette Frederiksen og Søren Pape gjorde det godt — Jakob Ellemann var bare bedre.

Debatten åbnede med emnet økonomi, og da vælgerne lige nu oplever stigende priser, kunne man tro, at de borgerlige kandidater ville få medvind med det velkendte budskab, at pengene har det bedst i borgernes lommer. Men overraskende nok, var det her, Mette Frederiksen leverede aftenens mest effektive mavepuster til Søren Pape. Hun sagde, at Konservatives skattelettelser ville betyde fyring af 40.000 offentligt ansatte — ‘Det er godt nok mange sygeplejersker’, sagde hun.

Annonce:

Mette Frederiksens udsagn tog afsæt i et svar til Folketinget, som Finansministeriet leverede i fredags. Her står, at det offentlige vil mangle penge de kommende år, fordi antallet af ældre medfører flere udgifter til medicin, behandlinger, osv. Så hvis man ikke tilfører penge, vil man være nødt til at have færre ansatte.

Angrebet fra statsministeren kunne Søren Pape let have pareret, for i Konservatives egen plan står, at partiet vil omprioritere og spare på eksempelvis DR og jobcentrene — og det bliver der jo ikke færre sygeplejersker af. Men Søren Pape blev bragt noget ud af fatning, og seerne blev efterladt med det indtryk, at Konservative ville afvikle velfærdsstaten.

Efterfølgende har flere medier konstateret, at Mette Frederiksens påstand var overdrevet, og dermed tabte både Pape og Frederiksen på samenstødet.

Annonce:

Og det var ikke den eneste gang Mette Frederiksen demonstrerede, hvad der er galt med Mette Frederiksen: Det kniber med hendes troværdighed. Især hendes udtalelse om, at hun ville sikre mere løn til sygeplejerskerne, må have været tåkrummende for alle de sygeplejersker, hvis arbejdskamp hun afbrød for kun 1 år siden. Det hjalp heller ikke, at statsministeren påstod, at Arne-pensionen var en ordning, der blev tildelt de nedslidte, hvilket er direkte forkert.

Til gengæld udnyttede Jakob Ellemann debatten optimalt ved at tale om børnehavepædagoger og flere penge til sygehusene. Det fungerede stærkt, fordi Ellemann derved gjorde sig til blå bloks ufarlige alternativ — en statsministerkandidat, der vil videreudvikle det Danmark, du kender.

Og Ellemann fortsatte: ’Elafgiften vil vi simpelthen have banket fuldstændig i bund’. Lige dér ramte han bull's eye. For hvor mange danskere har ikke med gru set deres elregning eksplodere og undret sig over, at Mette Frederiksens regering bliver ved med at lægge skyhøje afgifter og moms oveni? Aktuelt ryger hver tredje krone på elregningen direkte i statskassen.

Annonce:

Debattens mest hårdtslående øjeblik kom, da Mette Frederiksen beskyldte Pape og Ellemann for ikke at kunne enes. Også dette udfald greb Ellemann behændigt. Han svarede, at uanset hvem af de to, der måtte blive statsminister, så ville det ikke kun være denne ene person, ‘der sidder og beslutter i sit elfenbenstårn, hvad der skal ske.’

Av!

Her stak Ellemann kniven direkte i statsministerens åbne sår: den magtarrogance der fik hendes eget støtteparti til at ville vælte hende. Mon ikke det tog kegler hos alle de små erhvervsdrivende, der tabte omsætning under regeringens corona-nedlukninger og ofte ikke følte, at regeringen lyttede?

Venstre har været i store problemer i denne valgperiode, og partiets vælgeropbakning er raslet ned fra 23,4 procent til blot 12,5. Derfor kunne man tænke, at partiet har en ringe formand. Men ser man dybere ind i partiets udfordringer, har de ofte handlet om Inger Støjberg og Lars Løkke og al den ballade, de skabte. Det virker som om, vi først nu ser Jakob Ellemann frigjort af fortidens spøgelser.

Annonce:

Det er en sen start, og Ellemann er langt bagud på point; men hans største fordel er, at Mette Frederiksen bliver ved med at være Mette Frederiksen — for netop dét spiller en central rolle i rød bloks tilbagegang. Og mens Socialdemokratiet bløder vælgere på midten, er Jakob Ellemann den mest moderate politiker i blå blok, der bedst kan trække de vælgere henover midten. Derfor er dansk politik lige nu åbent for et stærkt comeback til Jakob Ellemann.

Hvis denne første debat var en smagsprøve på, hvordan resten af valgkampen forløber, bliver det særdeles interessant at følge Jakob Ellemanns genrejsning af det hårdt prøvede Venstre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
91 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: