Er Radikales etik blevet omskåret?

'Politisk leder Morten Østergaard hævder at være imod omskæring, men fra Radikale lyder det alligevel, at man ikke vil forbyde omskæring af børn. Det giver ingen mening,' skriver Randahl Fink Isaksen. Foto: Shutterstock
'Politisk leder Morten Østergaard hævder at være imod omskæring, men fra Radikale lyder det alligevel, at man ikke vil forbyde omskæring af børn. Det giver ingen mening,' skriver Randahl Fink Isaksen. Foto: Shutterstock

Randahl Fink Isaksen, software innovatør, indehaver af teknologivirksomheden ROCK IT, skriver om den politiske debat.

Radikale er et parti, der ynder at gøre sig grundige etiske overvejelser. Derfor må man håbe, at partiets folketingsmedlemmer så TV2 Nyhederne tirsdag aften, hvor Camilla Slyngborg interviewede Ercan Alici. Uden selv at have indflydelse på sine forældres beslutning, blev han som 9-årig lagt i fuld narkose på Herning hospital, og da han vågnede, var en del af forhuden på penis opereret væk.

To år senere lod hans forældre ham tilse af en læge på en ferierejse i Tyrkiet, og da denne læge mente, at hans forhud skulle reduceres yderligere, blev han lagt på en briks og opereret igen — denne gang uden effektiv bedøvelse.

Som teenager og senere som voksen har omskæringen givet Ercan Alici mange tanker, og han sagde til TV2:

‘Når man mister forhuden, så kan man jo ikke sanse med den, og jeg kan læse mig frem til i litteraturen, hvilken betydning forhuden har f.eks. i elskov. Det tænker jeg er en frarøvelse af mit sanseapparat — en reducering af mit sanseapparat — som er kulturelt betinget, og det tænker jeg er et overgreb. Jeg tænker, det er så indgribende en handling på et menneskes krop, at det er noget, som et menneske selv skal have lov til at bestemme’.

Den seksuelle frigørelse, vi oplever i moderne tid, betyder, at vi i dag kan tale om de ting, som vore forældres generationer fortiede, og Ercan Alici er blot en blandt mange mænd, der nu står frem og fortæller om omskæringernes konsekvenser. I DR2’s program Debatten sagde jurist og radiovært Nima Zamani:

‘For mig handler det om, hvad jeg potentielt går glip af. [Ved sex] kører forhuden frem og tilbage henover glansen, og det giver en føling. […] Jeg gad bare godt at vide, hvordan det var at have den.’

Dette er sagens kerne. Omskæring foretages på drengebørn, der ikke gives indflydelse på, om deres krop skal forandres. Og når disse drengebørn træder ind i voksenlivet, erkender de, at andre har udført et irreversibelt kirurgisk indgreb på deres penis, som de skal leve med resten af livet. Styrelsen for Patientsikkerhed skønner, at mellem 1000 og 2000 danske drengebørn hvert år omskæres grundet forældrenes religiøse overbevisning.

Kan man forsvare det?

Regeringen bæres oppe af støttepartierne Enhedslisten, SF og Radikale. Enhedslisten har sagt, at partiet ønsker en mindstealder på 18 år. Det samme gør SF. Men hos etikkens bannerfører Radikale tøver man, mens omskæringerne af drengebørn fortsætter.

Ifølge en Megafon-måling ønsker 86 procent af danskerne, at det skal være forbudt at omskære børn under 18 år. 52.360 danskere har stillet et borgerforslag om at indføre en mindstealder på 18 år, men i 3 omgange har Folketinget udsat behandlingen af forslaget.

For over en uge siden meddelte partiet Fremads partiformand Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at han efter Folketingets åbning vil stille forslag i Folketinget om at indføre en mindstealder på 18 år. Konsekvensen af et sådant forslag vil blive, at enhver voksen mand stadig frit kan tilvælge omskæring på egen krop, men ingen vil længere kunne tilvælge omskæring på andres.

På Radikales landsmøder gennem årene har der igen og igen været stillet forslag fra partiets bagland om, at folketingsgruppen skulle arbejde for at sikre en minimumsalder, men alligevel er det ikke blevet til noget. Politisk leder Morten Østergaard hævder at være imod omskæring, men fra Radikale lyder det alligevel, at man ikke vil forbyde omskæring af børn. Det giver ingen mening.

Man kan tilvejebringe teologiske argumenter for alt fra hekseafbrændinger til korstoge, men som samfund må vi udvikle os og blive bedre end dette. I Danmark har vi religionsfrihed, men den religiøse frihed stopper lige præcis dér, hvor man udsætter andre for ufrivillig kirurgi.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
58 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen